Bled – alpska podoba raja

Bled je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Slovenije. Že stoletja privablja številne obiskovalce, ki pridejo občudovat ikonično podobo alpskega jezera z otokom, obrobljeno z vrhovi Julijskih Alp na eni in Karavankami na drugi strani. Ugledni svetovni turistični vodič Lonely Planet je Bled uvrstil med deset destinacij na svetu, ki jih je vredno obiskati. Slovenski alpski biser pa se je znašel celo med kandidati za sedem novih čudes sveta.

Ledeniško jezero z edinim slovenskim naravnim otokom je najbolj prepoznavna veduta Bleda. Na skalni pečini stoji Blejski grad, eden najstarejših gradov na Slovenskem. Ob obisku Bleda se velja zapeljati na otok s tradicionalnimi čolni, pletnami,  ter v cerkvi Marije Božje pozvoniti na zvonček želja.

Najlepši razgled na Bled z okolico se odpira z vrha Ojstrice na južni strani jezera. Le nekaj kilometrov stran se nahaja slikovita soteska Blejski Vintgar, ki ga je ustvarila reka Radovna. Bogato naravno in kulturno dediščino dopolnjujejo lokalni okusi, med katerimi najbolj izstopa znamenita blejska kremna rezina.

Naravne danosti na Bledu in okolici ponujajo številne aktivnosti na prostem. Že samo jezero je poleti privlačno za različne vodne aktivnosti, medtem ko reki Sava Dolinka in Sava Bohinjka privabljata adrenalinske navdušence in ribiče. Vzpetina Straža, ki se dviguje na severovzhodni strani jezera, je prijetna pohodniška točka, poleti se je tam mogoče sankati in obiskati pustolovski park, pozimi pa se spremeni v smučišče. Blizu je tudi Pokljuka s 30 kilometri urejenih smučarsko tekaških prog pozimi, poleti pa je odlično izhodišče za vzpone na okoliške vrhove Julijskih Alp. Ob vstopu na Bled leži tudi največje slovensko golf igrišče.

Bled je tudi prizorišče številnih mednarodnih tekmovanj. Najbolj znan je po veslaških regatah, saj je ob njem urejen sodoben veslaški center. Blejski veslači so večkrat posegli po odličjih na največjih tekmovanjih, najbolj pa izstopata Iztok Čop in Luka Špik. Pozimi na Pokljuki potekajo biatlonska tekmovanja, poleg tega je bil Bled prizorišče prvenstev v daljinskem in zimskem plavanju.

Blagodejna klima in termalni jezerski vrelci so botrovali razvoju zdraviliškega turizma na Bledu. Njegov začetnik je bil na prelomu 19. stoletja švicarski zdravilec Arnold Rikli. Danes so termalni jezerski vrelci zajeti v bazenih okoliških hotelov.

Na Bledu se zavedajo odgovornosti, ki jim jo nalagata slikovita narava in bogata kulturna dediščina. Zato si na različnih področjih prizadevajo vzpostaviti zelene oz. trajnostne prakse, da Bled ostane v dobri »kondiciji« tudi za prihodnje rodove. Med trajnostnimi koraki je tudi vzpostavitev lokalne blagovne znamke Bled Local Selection, v katero so vključeni značilni prehrambni izdelki in sestavine, kot tudi rokodelski in umetniški izdelki lokalnih ponudnikov. Bled si je za svoja trajnostna prizadevanja prislužil nacionalni zlati znak Slovenia Green

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na TTA novice boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Zbirka multimedijskih vsebin, ki jih lahko uporabljate za promocijo Slovenije kot turistične destinacije je na voljo v Mediateki STO.