Bohinj – zelena oaza v osrčju Julijskih Alp

Bohinj je ena najlepših alpskih dolin, ki se nahaja v osrčju Julijskih Alp in večinoma znotraj Triglavskega narodnega parka. Divja lepota narave in predanost tradiciji slehernemu obiskovalcu dajeta občutek, da se vrača h koreninam. Prav zaradi te pristnosti narave in življenja je Bohinj uvrščen med najbolj trajnostne destinacije v Evropi in je dobitnik nacionalnega trajnostnega znaka Slovenia Green. Pod destinacijo Bohinj sodi tudi tekmovalno prizorišče letošnjega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki.

Samega kraja z imenom Bohinj na zemljevidu ne boste našli, saj gre za geografsko območje, ki povezuje zaselke v Spodnji in Zgornji Bohinjski dolini ter okoliške planine. Največji magnet je Bohinjsko jezero, največje stalno naravno jezero, ki ga obrobljajo strma pobočja okoliških gora. Skupaj z mostom in cerkvijo Sv. Janeza Krstnika tvori prepoznavno veduto, ki je svoje mesto našla tudi v občinskem grbu. Na poti proti dolini Voje se nahajajo slikovita korita reke Mostnice. Na drugi strani jezera iz strmih pečin Komarče na dan privre slap Savica. Nad jezerom se dviguje planina Vogel, pozimi priljubljeno slovensko smučišče z izjemnim razgledom na Julijske Alpe.

Območje Bohinja sodi v Unescovo svetovno mrežo biosfernih območij v okviru programa Človek in biosfera (MAB). Sožitje med prebivalci in naravo se med drugim kaže na bohinjskih planinah, kjer je še vedno živa planšarska tradicija. Iz mleka z bohinjskih planin izdelujejo prepoznavne bohinjske sire, med katerimi je največji posebnež sir mohant. Kako pomembno vlogo ima planšarstvo v Bohinju, je moč spoznati na tradicionalni prireditvi Kravji bal, ki običajno poteka v septembru, ko se živina vrne s pašnih planin.

V Bohinju so ponosni na bogato alpsko floro, ki ji je posvečen Mednarodni festival Alpskega cvetja. Čistost naravnega okolja in voda se odraža tudi v bogatem vodnem življenju, zaradi česar je Bohinj priljubljena lokacija za muharjenje. Temu načinu ribolova je posvečen Festival muharjenja.

Bohinj je privlačna lokacija za aktivnosti v naravi, še posebej za pohodništvo. Je odlično izhodišče za obisk Triglavskega pogorja. Ena najbolj slikovitih poti do najvišjega slovenskega vrha Triglava vodi skozi dolino Sedmerih triglavskih jezer. Med zanimivimi turami sta Bohinjska planinska pot in del mednarodne daljinske poti Via Alpina. Pozimi v Bohinj poleg smučišč vabijo urejene tekaške proge, ki v optimalnih razmerah skupaj obsegajo okoli 70 kilometrov.