Čehinja Marketa Davidova svetovna prvakinja na individualni tekmi

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki so se tekmovalke danes pomerile v najstarejši disciplini, ženski individualni tekmi na 15 kilometrov. Naslova svetovne prvakinje se je presenetljivo veselila 24-letna Čehinja Marketa Davidova, ki je bila izjemno strelsko razpoložena in je zadela vseh dvajset tarč. Srebrno kolajno si je z 28 sekundami zaostanka priborila Švedinja Hanna Oeberg, bronasto pa Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki sta z zgrešenima streloma prejeli po minuto pribitka.

Najdaljša ženska preizkušnja na Rudnem polju je postregla z zanimivim in presenetljivim razpletom. Tekmovalke, ki so pred tekmo veljale za glavne favoritinje, so bile na strelišču preveč nenatančne in so s tem ponudile priložnost preostalim biatlonkam. Z izjemnim strelskim nastopom in vsemi pokritimi tarčami si je naslov svetovne prvakinje zasluženo priborila Čehinja Davidova.

Za 24-letno tekmovalko iz mesta Jablonec nad Nisou je to največji uspeh dosedanje kariere. Doslej se je na stopničke članskih svetovnih prvenstev povzpela le lani, ko je z mešano štafeto v Anterselvi osvojila bronasto medaljo. Leta 2018 je bila svetovna mladinska prvakinja v zasledovanju, na istem prvenstvu pa še druga v sprintu. Predlani je na tekmi svetovnega pokala v Anterselvi zmagala v sprintu, pred dvema sezonama pa se je na posamični tekmi na Pokljuki prav tako zavihtela na stopničke.

Slabih 28 sekund je za Čehinjo zaostala Švedinja Hanna Oeberg, ki je bila nenatančna enkrat in tako dobila eno minuto. To je druga kolajna s svetovnih prvenstev za 25-letnico iz Kirune, saj je bila leta 2019 svetovna prvakinja v tej disciplini.

“Super je, a imela sem tudi veliko sreče. Pred streljanjem sem bila sicer mirna, a ko sem zadela 19. strel, sem si si rekla, o moj bog, moram zadeti še zadnjega. A osredotočila sem se in uspelo mi je,” je neposredno po tekmi za IBU povedala tekmovalka.

Tretje mesto si je priborila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki je prav tako zgrešila enkrat, v cilju pa za Davidovo zaostala za minuto in štiri sekunde. Avstrijka Lisa Theresa Hauser je bila četrta, branilka naslova svetovne prvakinje, Italijanka Dorothea Wierer deveta, Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland in Tiril Eckhoff pa 20. oziroma 23. Hauserejevi in Wiererjevi v uteho ostane, da sta si razdelili prvo mesto v boju za mali kristalni globus v skupnem seštevku posamičnih tekmovanj v sezono 2020/21.

Slovenske barve so zastopale Polona in Živa Klemenčič ter Lea Einfalt. Slovenke so imele kar nekaj težav pri streljanju, vsak zgrešeni strel jim je prinesel dodatno minuto pribitka pri rezultatu. Najboljši rezultat je dosegla Živa Klemenčič s tremi minutami pribitka. “Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljna. Glede na to, da nisem vedela, kako se bom odzvala, ker gre vseeno za nek večji psihološki pritisk, se mi zdi, da se je vse skupaj kar dobro izteklo. Tudi na štafeti zadnjič, razen kazenskega kroga stoje, je bila kar ničla, česar nisem pričakovala. Dejansko sem kar presenečena, ker sem lahko na obeh svojih tekmah del svojega teka sledila tekmovalkam, za katere sem mislila, da jih ne bom mogla držati, zato sem pozitivno presenečena tudi nad tekom.”

Lea Einfalt je zgrešila pet strelov in bila 82., Polona Klemenčič pa kar sedem in zasedla 84. mesto. “Danes so bile priložnosti, ki so ostale neizkoriščene. Videli ste, da so tudi druge tekmovalke grešile, ampak ni bilo potrebe, da bi bile tudi me med njimi. Živa je naredila dober nastop za svojo prvo najdaljšo preizkušnjo v svetovnem pokalu. Čestitke, Živi. Lea in Polona sta, kar sta zadeli, zadeli v center, drugo pa so bile napake. Punce na treningu streljajo dobro, seveda tudi kaj zgrešijo, ampak to je psihološko. Imajo veliko željo, vedo, kam zgrešijo, to želijo popraviti na naslednjem streljanju, ampak danes ni šlo,” je po tekmi povedala glavna trenerka Andreja Mali.

ŽENSKE, 15 KM POSAMIČNO

1. Marketa Davidova  ČEH42:27,7 (0)
2. Hanna OebergŠVE   +27,9 (1)
3. Ingrid Landmark TandrevoldNOR+1:04,0 (1)