Davidova do zmage z znamenitim puškinim kopitom slovenskega proizvajalca

Čehinja Marketa Davidova je na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki zmagala s puško, za katero je slikovito kopito s samorogi ustvaril slovenski proizvajalec Matej Grum. Gre za zdaj že znamenito puško, katere fotografijo je po olimpijskih igrah v Pyeongchangu leta 2018 nemška revija Stern uvrstila med najlepše z iger in ob kateri se je novinar v prispevku spraševal, ali gre za najlepšo biatlonsko puško vseh časov.

“To je dolga zgodba, ki sega v leto pred olimpijskimi igrami 2018. Čehi so naročili večje število kopit in obljubil sem jim eno brezplačno. Sami so izbrali kopito za Marketo, jaz sem ga izdelal. Spomnim se, da sta njen fant in trener ponj prišla prav za božič, da je bila nato nova puška darilo,” se sodelovanja s Čehi spominja Grum.

Ta puška je za takrat 20-letno Čehinjo postala tudi nekakšna odskočna deska za preboj v člansko konkurenco. Z njo se je še kot mladinka uvrstila v olimpijsko ekipo.

In poslikava s samorogi? “To si je zaželela sama. Nekako verjame v moč samoroga, ta motiv ji je všeč in prijatelj Jure Možina mi je pomagal, da je nastal ta motiv.”

Kot še pravi Grum, puška kakšnih posebnosti niti nima. Izdelana je iz orehovega, lipovega in javorovega lesa, vmes so karbonske plasti. “Jaz delam kopita na tak način, vsak izdelovalec pa to počne malo po svoje.” In očitno so biatlonci z njegovimi kopiti zelo zadovoljni, med drugimi jih uporabljajo Čehinja Lucie Charvatova, Ukrajinki Olena Pidrušna in Julija Džima, Rusinja Larisa Kuklina, Kazahstanka Galina Višnjevskaja ter številni drugi. Tudi Slovenci, z izjemo Jakova Faka in Lee Einfalt.

In še zgodovina Mateja Gruma. “Izdelam 10 do 15 kopit na leto. To je moj hobi nekako od leta 2012. Začelo se je s hčerko, ki je tekmovala v biatlonu. Mladi biatlonci namreč dobijo orožje, ki je na voljo, a tista puška ni bila več dobra. Naredil sem ji svojo, videl jo je švedski trener in naredil sem kopito za njegovega sina levičarja. In tako se je začelo.”

Trenutno pod njegovimi rokami nastaja puška za Romunko Eleno Chirkovo, ki prav tako nastopa na Pokljuki. Ob koncu prvenstva bo Grum vzel natančne mere za izdelavo orožja, maja, ko se bodo Romuni vrnili v Slovenijo na priprave, pa bo kopito po zadnjih testiranjih nared za novo lastnico.