Destinacija za športne priprave in dogodke

Pokljuka drugič gosti IBU svetovno prvenstvo v biatlonu. Sodoben Športni center Pokljuka omogoča izvedbo biatlonskih tekmovanj na najvišji ravni, hkrati pa ponuja odlične pogoje za pripravo športnikov vse dni v letu. V zimskem času je urejenih šest kilometrov homologiranih smučarsko tekaških prog, poleti je možno teči po 1,5 kilometra dolgi rolkarski progi. Center se lahko pohvali z biatlonskim streliščem s 30 elektronskimi tarčami. Športna infrastruktura je odprta tako športnikom kot rekreativcem. Poleg tega Pokljuka ponuja številne druge možnosti za aktivnosti v naravi.

Športni center na Pokljuki je le eden od primerov zgledno urejene športne infrastrukture v Sloveniji. Dobre pogoje za športne priprave in izvedbo tekmovanj na najvišji ravni med drugim zagotavlja sedmerica olimpijskih športnih centrov, ki jih dopolnjujejo še nacionalni panožni centri in športni centri na regionalnih in lokalnih ravneh. Pokljuki najbližja Olimpijska centra sta Bled-Radovljica, primeren predvsem za veslače in plavalce, ter center Planica-Kranjska Gora, znotraj katerega se nahaja Nordijski center v Planici, Kranjska Gora pa ima dobre pogoje za alpsko smučanje.

Slovenija ima s svojo razgibanostjo in tremi različnimi podnebji odlične pogoje za različne aktivnosti na prostem. Razdalje med posameznimi deli države so majhne – v enem samem dnevu se, na primer, lahko razgledujete z alpskih vrhov in uživate na morju.

Slovenija ima številne specializirane športne centre in večina ponudbe za vrhunske športnike je povezana z dobro razvitimi turističnimi destinacijami, kot so slovenska naravna zdravilišča. Zdravilišča imajo svoje specializirane medicinske centre, ki vključujejo tudi programe za športnike, in so povezani z mednarodno priznanimi profesionalnimi športnimi in zdravstvenimi organizacijami. Slovenija je prijazna tudi športnikom invalidom.

Sodobni poletni in zimski športni centri na prostem se dopolnjujejo s stadioni, tekmovalnimi stezami, opremo in spremljajočimi notranjimi objekti, namenjenimi potrebam posameznih športnih disciplin. Športniki imajo med pripravami in tekmovanji zagotovljeno zasebnost, Slovenija pa velja za eno najbolj varnih držav na svetu.

Slovenija se je že večkrat izkazala kot dobra organizatorka različnih prvenstev. Poleg Pokljuke so tradicionalna zimska prizorišča tekem svetovnega pokala še Kranjska Gora in Mariborsko Pohorje za alpsko smučanje, Rogla za deskanje na snegu ter Ljubno ob Savinji in Planica za smučarske skoke. Slednja je gostila že več svetovnih prvenstev v poletih, leta 2023 pa bo prvič prizorišče svetovnega nordijskega prvenstva. Poleg prvenstva v biatlonu na Pokljuki bo letos Slovenija tudi prizorišče svetovnega prvenstva v deskanju na snegu na Rogli.

Bled je doslej gostil že več veslaških prvenstev, tudi svetovnih – zadnje leta 2011. Slovenija je bila večkrat prizorišče svetovnih hokejskih prvenstev v skupini B. V ekipnih športih se je med drugim izkazala kot gostiteljica ali soorganizatorka evropskih prvenstev v vaterpolu (2003), rokometu (2004), košarki (2013), futsalu (2018) in odbojki (2019).