Dežela aktivnih doživetij na prostem

Pravljična zimska podoba, ki jo v teh dneh kaže Pokljuka, kar vabi k zimskim aktivnostim. V Sloveniji so pozimi najbolj popularni smučanje, tek na smučeh in sankanje, v zadnjem obdobju tudi zimsko pohodništvo, krpljanje in turno smučanje. Poleti prevladujeta pohodništvo in kolesarjenje, priljubljene so tudi različne vodne aktivnosti.

Zimsko idilo je mogoče doživeti na več načinov. Slovenske smučarske centre povezuje enotna smučarska vozovnica, razdalje med posameznimi smučišči niso velike. Večina smučišč je primernih za družine. To velja tudi za gorska centra Vogel in Kranjska Gora ter številna manjša smučišča, ki se nahajajo v bližini Pokljuke. Največja slovenska alpska planota, kjer poteka letošnje IBU svetovno prvenstvo v biatlonu, je z več kot 30 kilometri urejenih prog ena od priljubljenih lokacij za tek na smučeh. Ob ugodnih vremenskih in snežnih razmerah je Pokljuka odlično izhodišče za turne smučarje in pohodnike. Poseben čar ima pohod s krpljami do idiličnih pokljuških planin.

Slovenija je s svojimi naravnimi danostmi pravi raj za iskalce aktivnih doživetij vse dni v letu. Več kot 10.000 kilometrov urejenih in označenih pohodniških in planinskih poti vodi tako na razgledne alpske vrhove kot čez slikovito pokrajino v nižinah. Poseben magnet so daljinske pohodniške poti, med katerimi je večina del mednarodnih poti. Priljubljeni poti, ki v celoti vodita po slovenskem ozemlju, sta Slovenska planinska pot in Juliana Trail.

Slovenija je privlačna destinacija tudi za kolesarje. Cestne kolesarje čakajo izzivi pri vzponih na gorske prelaze in cilje. Rekreativci in družine izberejo sproščeno kolesarjenje po urejenih kolesarskih poteh. Razgibane poti med gozdovi in gorskimi travniki privabljajo gorske kolesarje, ki lahko svoj adrenalin sprostijo tudi v kolesarskih parkih. V zadnjem letu so kolesarsko vnemo v Sloveniji dodatno podžgali uspehi slovenskih kolesarjev na najprestižnejših dirkah, v prvi vrsti dvojno zmagoslavje Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na Dirki po Franciji.

Bogastvo vodnih virov je odličen poligon za vodne aktivnosti. Brzice alpskih rek pritegnejo iskalce adrenalinskih doživetij. S svojo biološko pestrostjo pa so slovenske vode privlačne tudi za ribiče.

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na TTA novice boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Zbirka multimedijskih vsebin, ki jih lahko uporabljate za promocijo Slovenije kot turistične destinacije je na voljo v Mediateki STO.