Dunja Zdouc, avstrijska šampionka slovenskih korenin

Prvi tekmovalni dan IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je prinesel tekmi mešanih štafet. Po odličnem nastopu se je srebra veselila avstrijska ekipa, v kateri je pomemben del k uspehu prispevala Dunja Zdouc, s katero se lahko vsaj malo ponašamo tudi Slovenci.

Zdoučeva je namreč koroška Slovenka, po rodu iz Radiš na avstrijskem Koroškem. Po osvojeni srebrni kolajni na uvodni tekmi prvenstva ni mogla skrivati navdušenja: “Pravljica. Ne zavedam se še prav dobro, da smo dobili kolajno. Zelo sem srečna, smejim se na vsa usta. Ni bilo enostavno, ampak imeli smo super material. Tudi moje streljanje je bilo 1A. Zelo sem srečna. Pravzaprav je letelo kot po ‘žnurci’.”

V Celovcu rojena 27-letnica je na vprašanja slovenskih medijev odgovarjala v prisrčni slovenščini, saj doma govorijo v slovenskem narečju. Tudi na Pokljuki se počuti domače. “Pokljuko malo dojemam kot domače prizorišče. Sem ponosna koroška Slovenka, zelo rada sem tukaj. Zelo uživam, da je svetovno prvenstvo na Pokljuki, v lepi Sloveniji. Upam, da bodo tudi prihodnji dnevi tako lepi,” je povedala vsestranska športnica, ki uživa ob kuhanju in branju.

Želela bi si tudi podpore s pokljuških tribun, a v trenutnih razmerah to žal ni mogoče: “Škoda, da gledalci ne smejo na tribune, sicer bi bili tu tudi družina in prijatelji.”

Pokljuka je reprezentance dočakala v nekoliko spremenjeni podobi, prenovili so tudi progo. “Mislim, da če si v dobri formi, potem je povsod enostavno. Je pa proga na vsak način zahtevna,” je povedala članica športnega društva DSG Sele-Zell.

S srebrno kolajno na ekipni tekmi mešanih štafet je prišla do največjega uspeha doslej, prej je osvajala odličja na mednarodnih tekmovanjih nižjega ranga. “Težko bi si želela boljšega začetka. Še nikoli nisem imela kolajne na svetovnem prvenstvu, zato bom uživala v uspehu. Že prej nisem bila pod pritiskom, zdaj pa lahko res samo uživam,” je priznala biatlonka, ki se s tem športom ukvarja od leta 2009.

Do konca prvenstva je še enajst dni in pred Dunjo, ki izhaja iz športne družine – mama Zala je vrhunska atletinja v teku na dolgih progah, gorskem teku in teku na smučeh -, so tako še nove priložnosti za uspehe: “Vse, kar pride, bo še boljše, tako da si ne delam preglavic s tem, v kateri disciplini ciljam najvišje.”