Emilien Jacquelin ubranil naslov

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki so se tekmovalci pomerili v zasledovalni preizkušnji na 12,5 km. Naslov svetovnega prvaka si je pritekel in pristreljal Francoz Emilien Jacquelin, ki je navdušil s hitrim in natančnim streljanjem.

Branilec naslova svetovnega prvaka v zasledovanju iz Anterselve 2020 je prikazal popoln strelski nastop in si pritekel drugo posamično kolajno na tem svetovnem prvenstvu, saj je bil že bronast v sprintu. Petindvajsetletni Jacquelin se je zasledovalne tekme veselil takoj po sprintu. Pred prihodom v Slovenijo je namreč največ pričakoval prav v tej biatlonski disciplini.

“Občutek je fantastičen. Povsem drugače je kot prvič. Ko sem lani prečkal ciljno linijo, nisem verjel, da sem svetovni prvak. Potem sem mislil, da sem osvojil že vse in izgubil strast. Težko je bilo odgovoriti na to vprašanje. A osredotočil sem se na eno nalogo in ne na rezultat in vrnil sem se. Tukaj mi gre in na Pokljuki sem se res osredotočil na zasledovanje,” je povedal novi in stari prvak.

Na progo se je nosilec zlate startne številke, ki pripade branilcu naslova, podal kot tretji, a že po prvem strelskem nastopu prešel v vodstvo, potem ko je zmagovalec sprinta, Šved Martin Ponsiluoma, z napakami pri streljanju ponudil priložnost tekmecem. Na tokratni tekmi je bil Francoz izjemno strelsko razpoložen, saj je zadel vseh dvajset tarč. Z zadnjega streljanja se je po popolnem nastopu v vetrovnih razmerah podal s skoraj pol minute prednosti.

Srebrno kolajno si je priboril 23-letni Šved Sebastian Samuelsson, srebrni z olimpijskih iger v Pyeongchangu leta 2018 v tej disciplini. Šved je bil poleg Jacquelina edini, ki je pokril vseh dvajset tarč, saj so vsi ostali tekmovalci na tekmi zgrešili najmanj enkrat. Drugo mesto si je pritekel po boju v ciljnem sprintu, kjer je bil močnejši od Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja na tretjem mestu. Boe je bil hiter v smučini, saj je prišel do kolajne kljub dvema zgrešenima streloma, v zadnjem krogu pa mu ni uspelo dobiti dvoboja s Švedom.

Sprinterski prvak, Šved Martin Ponsiluoma je že na prvem streljanju zgrešil dvakrat, na tekmi kar šestkrat, kar ga je uvrstilo na končno 13. mesto.

Na tekmi smo imeli tudi štiri slovenske predstavnike, kjer se je znova najvišje uvrstil Miha Dovžan. S 23. rezultatom tekme je prišel do druge najboljše uvrstitve na svetovnih prvenstvih v karieri. Zgrešil je tri tarče. Dovžan se je s tem dosežkom tudi približal nastopu na tekmi s skupinskim startom, verjetno pa bo za to moral osvojiti še kakšno točko na posamični tekmi.

“V bistvu sem presenečen, da tekaško lahko držim stik tudi z najboljšimi. Super, da mi je to uspelo ravno na domači Pokljuki. Na strelišču je bilo težko, veter se je vrtinčil, a priznam, da sem na tekmi užival, ker mi tek res gre. Vesel sem tudi, da so bile temperature prijetne. Res tak dan, kot si ga le želiš. Upam, da mi tudi na posamični tekmi uspe osvojiti kakšno točko za skupinski start,” je bil po tekmi zadovoljen tekmovalec iz bližnjih Gorij.

Jakov Fak se je s težavami spopadel kmalu po startu, ko je nesrečno padel. Pri prvem streljanju je bil sicer stoodstotno uspešen in je pridobil enajst mest, a se je tekma nato zalomila znova pri drugem streljanju, kjer je moral dvakrat v kazenski krog.

“Pri streljanju sem imel nekaj težav s svetlobo. V senci sem zgrešil štirikrat. Tek mi spet ni šel. Imel sem občutek, da gredo vsi z lahkoto mimo mene in če daš vse od sebe, se takrat ne počutiš dobro. Dobro, da imam zdaj malo počitka pred posamično tekmo, saj me čakajo štirje starti in vsak atom moči bo dobrodošel,” je dejal Fak.

Tekmo je zaključil kot 35., s štirimi zgrešenimi streli. Rok Tršan je zgrešil trikrat in bil 47. “Nastop ni šel po željah. Škoda tistih strelov, ki so šli mimo. Res sem hitro poskušal ustreliti, ker sem imel možnost pridobiti deset mest in bi lahko prišel na trideseto pozicijo. Žal sem zadnja dva strela zgrešil in sem malo zaostal. Ni mi uspelo izboljšati lanske uvrstitve in priti md prvih 30. Zato sem razočaran, a do konca so še tekme,” je pokomentiral Tršan.

Klemen Bauer pa po bolezni še vedno ni v pravi formi, tako da je zaostal za krog. “Danes sem dokončno videl, da stvari niso takšne, kot bi morale biti, čeprav sem se vse te dni prepričeval, da gre na bolje, a v resnici se sistem sesuva še bolj, kot sem mislil. Že za normalno delovanje moraš biti zdrav, kaj šele za tekmovanje na vrhunskem nivoju. Glava je hotela, a bo treba res premisliti, kako in kaj naprej, ker je to lahko celo zdravju škodljivo,” pa je pomisleke o nadaljevanju na SP razkril Bauer.

MOŠKI, ZASLEDOVANJE

1. Emilien Jacquelin  FRA31:22,1 (0)
2. Sebastian Samuelsson ŠVE    + 7,3 (0)
3. Johannes Thingnes BoeNOR    + 8,1 (2)