Slavje francoskega mešanega para na Pokljuki

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki je bila danes tekma mešanih parov, disciplina, ki je tokrat tretjič na programu svetovnega prvenstva. V konkurenci 28 reprezentanc se je naslova svetovnih prvakov veselila Francija z Julio Simon in Antoninom Guigonnatom, drugo mesto je osvojila Norveška, tretje pa Švedska. Slovenija je bila 13.

Krog je bil tokrat dolg vsega kilometer in pol, zato je bilo odločilno streljanje, ki je tudi ponudilo neverjetne borbe in izmenjave na vodilnih mestih. Kot je bilo pričakovati, je odločalo prav zadnje streljanje deklet, v stoječem položaju. Na strelišče sta z največjo prednostjo prišli Italijanka Dorothea Wierer in Francozinja Julia Simon, ki pa nista bili natančni. Priložnost je s hitrim in natančnim streljanjem izkoristila Norvežanka Tiril Eckoff, ki je strelišče zapustila kot prva, a jo je nato v teku ujela in prehitela Francozinja. Italijanka psihično ni zdržala in je morala celo v kazenski krog.

V izjemnem tekaškem dvoboju tekmovalk je bila močnejša Julia Simon, ki je v cilj pritekla 2,8 sekunde pred junakinjo tega prvenstva Tiril Eckhoff, ki je z odličnim streljanjem Norveško pripeljala na drugo mesto. Njen ekipni partner Johannes Thingnes Boe je imel na strelišču namreč veliko težav, tako da je bil po petem streljanju šele šesti, po šestem pa je Eckhoffovi štafeto predal kot peti. Na koncu je Norveška tekmo zaključila s kar devetimi popravami. Norveška je bila sicer lanskoletna zmagovalka tekme mešanih parov.

Francoza Julia Simon in Antonin Guigonnat sta bila dobra tako v teku kot streljanju, saj sta morala popravljati petkrat. “Občutek je neverjeten. Oba sva imela dobro tekmo, odlično sva tekla na tehničnem spustu. Pri tem sva bila kar dobra,” je povedal Antonin Guigonnat, Julia Simon, ki je bila na koncu tudi glavni jeziček na tehtnici, ki je izid tekme prevesil v francosko korist, pa je dodala: “Bilo je res lepo. Odlično je bilo že v prvem krogu, jaz sem morala zaključiti začeto delo. V zadnjem krogu s Tiril je bilo precej naporno, ampak res sem vesela. Moj strelski nastop je bil boljši kot v prejšnjih dneh.”

Bron je tokrat pripadel Švedski s Hanno Oeberg in Sebastianom Samuelssonom. Šveda sta popravljala osemkrat, v cilj pa pritekla z zaostankom dobrih 22 sekund in pol za novima prvakoma iz Francije.

Četrta sta bila Ukrajinca Artjom Prima in Darja Blaško, peta pa Italijana Dorothea Wierer in Lukas Hofer. Predvsem Wiererjevo bo zadnji strelski nastop še dolgo preganjal. Na zadnje streljanje je namreč prišla kot prva, a nato pri povsem zadnjem strelu zapravila tri poprave ter morala v kazenski krog, kar je pomenilo konec sanj ne le o zmagi, temveč o kolajni.

Slovenske barve sta zastopala Jakov Fak in Polona Klemenčič in bila na koncu z desetimi popravami in kazenskim krogom 13. Fak je prvo predajo predal kot četrti, a je Polona Klemenčič nato zdrsela po lestvici navzdol. Kot 13. je zapustila svoj drugi strelski nastop, nato pa je Fak Slovenijo znova popeljal nekaj mest višje. V zadnjem strelskem nastopu je imel precej težav, poprav ni uspel izkoristiti in moral je še v kazenski krog.

“Ocena mojega nastopa je dobra, ni pa odlična, če govorim zase. Lahko bi še bolje streljal in bi bilo videti veliko lepše. Vedno želiš čim hitreje odstreljati in popraviš tiste naboje, ki niso bili zadeti. Na zadnjem streljanju sem bil že tako izpraznjen, da sem komaj stal na nogah. Seveda sem si želel hitro zadeti vse, a ni šlo,” je po tekmi dejal Fak.

Poloni Klemenčič je predal kot deseti in ta je bila po sedmem strelskem nastopu še vedno na tem položaju, po zadnjem streljanju pa je v cilj pritekla kot 13., z dobrima dvema minutama in pol zaostanka za Francozinjo.

“Danes sem veliko bolj zadovoljna. Vesela sem, da se mi je na strelišču uspelo pobrati po prejšnjih dneh. Edino v stoje bi na drugem streljanju zgrešeni strel lahko popravila že s prvim nabojem. Najbolj pomembno pa je, da nisem šla v kazenski krog. Zdaj me čaka dan počitka, potem pa še ženska štafeta. Poskušala se bom umiriti in si zapomniti občutke s strelišča, da jih prenesem še na štafeto.”

Letos so biatlonci in biatlonke v tej disciplini pred svetovnim prvenstvom tekmovali le enkrat, in sicer na svetovnem pokalu v Oberhofu, kjer so slavili Francozi, pred Švedi in Norvežani.

V petek je na Pokljuki prost dan.

MEŠANI PARI

1. Francija (Antonin Guigonnat, Julia Simon)      36:42,4 (0+5) 
2. Norveška (Johannes Thingnes Boe, Tiril Eckhoff)          + 2,8 (0+9)
3. Švedska (Sebastian Samuelsson, Hanna Oeberg)        + 22,6 (0+8)