Izjemen strelski nastop Lise Therese Hauser za prvi naslov svetovne prvakinje

Zadnji dan IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki so se tekmovalke pomerile na 12,5 kilometra dolgi tekmi s skupinskim startom. Zadnja zlata kolajna prvenstva v ženski konkurenci je pripadla Avstrijki Lisi Theresi Hauser, drugo mesto je osvojila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, tretje pa njena rojakinja Tiril Eckhoff.

V tekmi s skupinskim startom, kjer je vsak zgrešeni strel pomenil kazenski krog, je že v prvem streljanju prišlo do presenečenj, saj so tekmovalke, ki so sodile v ožji krog favoritinj in bile v ospredju po tekaškem delu, med njimi Tiril Eckhoff, Dorothea Wierer in Hanna Oeberg, zgrešile po enkrat, dvakrat je morala v kazenski krog Francozinja Anais Chevalier-Bouchet, kar trikrat pa njena ekipna kolegica Julia Simon.

Po zaslugi odličnega strelskega nastopa, edina je zadela vseh 20 tarč, je do prvega naslova svetovne prvakinje v karieri prišla Avstrijka Lisa Theresa Hauser. Na tekmi s skupinskim startom je slavila z naskokom 21,7 sekunde. Sedemindvajsetletnica je na Pokljuki prišla že do tretje kolajne na prvenstvu.

“Prvič letos sem pokrila vse tarče in to mi je uspelo na svetovnem prvenstvu. Prav neverjetno. Sedaj sem povsem na vrhu zmagovalnega odra v tekmi s skupinskim startom. Brez besed sem,” navdušenja ni skrivala tekmovalka, rojena v Kitzbuehlu.

Po štirih streljanjih je bila na drugem mestu Italijanka Lisa Vittozzi, ki pa ni zmogla držati tekaškega tempa in Norvežanke so švignile mimo nje. V teku je tokrat največ moči zbrala Ingrid Landmark Tandrevold, ki je v cilj prišla kot druga. V kazenski krog je morala enkrat, po tem ko je zgrešila v stoje.

Ogorčen boj za bronasto medaljo sta prikazali branilka naslova Marte Olsbu Roeiseland in junakinja prvenstva na Pokljuki Tiril Eckhoff. V ciljnem sprintu je z minimalno prednostjo pol sekunde medaljo osvojila Eckhoffova, rekorderka lanskoletnega svetovnega prvenstva v Anterselvi Roeiselanova pa je na Rudnem polju ostala praznih rok na posamičnih tekmah.

Italijanka Vittozijeva je bila na koncu peta, Nemka Franziska Preuss pa šesta. Dorothea Wierer, ki je imela lani v tej disciplini srebrno kolajno, je bila osma, Švedinja Hanna Oeberg, lani tretja, pa sedma. Francozinja Julia Simon, ki je letos na svetovnih pokalih v tekmi s skupinskim startom zmagala dvakrat, je bila s štirimi kazenskimi krogi 16.

Slovenske biatlonke na tekmi s skupinskim startom niso nastopile.

ŽENSKE, 12,5 KM SKUPINSKI START

1. Lisa Theresa Hauser  AVT36:05,7 (0)
2. Ingrid Landmark TandrevoldNOR   +21,7 (1)
3. Tiril EckhoffNOR  + 23,0 (3)