Izjemni Norvežani do naslova svetovnih prvakov v moški štafeti

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki je Norveška prišla do naslova svetovnih prvakov v moški štafeti, po tem ko se je zgodaj popoldne zlata veselila tudi njihova ženska četverica. Srebro v moški konkurenci so si priborili Švedi, bron pa Rusi. Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar so bili osmi.

V disciplini, kjer so lani slavili Francozi, so najbolje začeli Norvežani s svetovnim prvakom Sturlo Holmom Laegreidom na čelu ter v ospredju ostali vse do konca tekme. Na koncu so slavili z več kot polminutnim naskokom pred tekmeci.

Za razliko od individualne preizkušnje je Laegreid tokrat zgrešil po enkrat tako leže kot stoje, a grešili so tudi tekmeci, ob tem pa je še hitro tekel, tako da je kot prvi predal reprezentančnemu kolegu Tarjeiju Boeju. Norvežani so imeli ob prvi predaji dvaindvajset sekund naskoka pred Belorusijo in Francijo.

Tarjei Boe je obdržal vodstvo Norveške kljub dvema zgrešenima streloma in trem izkoriščenim popravam v streljanju stoje. Mlajšega brata Johannesa Thingnesa Boeja je v boj poslal z dobrimi dvanajstimi sekundami prednosti pred tekmeci. Eden izmed glavnih favoritov tega prvenstva, ki sicer še čaka na zlato v posamični tekmi, je v leže nekoliko nesrečno moral enkrat popravljati, a bil uspešen že v prvo. Po četrtkovem polomu na tekmi mešanih parov, kjer mu na strelišču ni šlo, je bil tokrat bolj uspešen in s petimi zadetimi tarčami stoje je z zanesljivim vodstvom odšel proti zadnji predaji, kjer ga je čakal Vetle Sjaastad Christiansen.

Tekmovalec, ki je prvo priložnost na prvenstvu na Rudnem polju dobil v moški štafeti, je prvi strelski nastop opravil v odliko, v drugem – stoje – pa je zgrešil dvakrat. Uspešen je bil po dveh popravah, tako da je lahko brezskrbno odtekel proti cilju in naslovu svetovnih prvakov naproti, saj so si izjemni Norvežani nabrali ogromno prednost pred tekmeci.

Po tekmi je Christiansen povedal: “Mislim, da mnogi navijači danes niso pričakovali, da bom šel zadnji. Včeraj smo norveškim novinarjem povedali, da bo to Johannes. Želeli smo ohraniti skrivnost. Kar so danes naredili moji sotekmovalci, postavili so me v povsem drugo ligo za zadnjo predajo … Lahko sem le užival v trenutku in ospredju. Občutek je fantastičen.”

Medtem ko so imeli Norvežani popoln nadzor nad tekmo, so se v ozadju reprezentance menjale na preostalih mestih. V igri za stopničke so bili tako Francozi, Rusi, Švedi kot tudi Belorusi, Ukrajinci, Italijani in Švicarji. Na koncu so si srebrno kolajno pritekli in pristreljali Švedi (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson), ki so za Norvežani zaostali za 33 sekund, medtem ko so bili Rusi (Kalili, Jelisejev, Loginov, Latipov) tretji z 51 sekundami zaostanka.

To je prva kolajna za Rusijo na tem svetovnem prvenstvu. Edvard Latipov je po tekmi dejal: “V zadnjem krogu je bilo zelo težko. Zadnjih 300 metrov se pravzaprav sploh ne spomnim. V boju s Samuelssonom nisem imel možnosti, saj je bil veliko močnejši in bolj svež. Moja naloga je bila zato le še, da ubranim prednost pred Francozom. Uspelo mi je in zelo sem vesel, saj je to moja prva kolajna na svetovnih prvenstvih.”

Branilci naslova Francozi so bili tokrat četrti. Kolajna se jim je izmuznila za petnajst sekund.
Za slovensko moško štafeto so nastopili Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar. Začel je Miha Dovžan, ki je imel tokrat nekaj težav na strelišču. V leže je zgrešil enkrat in moral popravljati, v stoje pa je bil uspešen šele v tretji popravi in se tako za las izognil kazenskemu krogu. To je prineslo nekaj izgube časa, a je nadoknadil v teku in Jakovu Faku predal kot deveti.

“Tekaško je bilo zelo dobro in v zadnjem krogu sem imel še veliko moči. Pomembno je, da nisem predal s prevelikim zaostankom. Strelsko pa je bilo na drugem postanku slabo, a če potegnem črto, je bil nastop zelo dober,” je po tekmi ocenil Dovžan.

Fak je odlično opravil s streljanjem leže, saj je streljal zelo hitro in natančno, podrl je vseh pet tarč, ter strelsko mesto zapustil kot peti. Tudi v stoje je pokazal dober nastop, peti strel je sicer zgrešil, a bil uspešen že v prvi popravi, tako da je tudi z drugega streljanja odšel na petem mestu. V teku je nato še pridobil in predal kot četrti, s 26 sekundami zaostanka za Norvežani.

“Nastop bi lahko opravil še bolje, če bi zadel vse tarče, a je bilo veliko drugih stvari, ki so bile precej dobre. Vsako veliko tekmovanje ima svoje posebnosti. Jutri bom skušal biti čim bolj sproščen in upam, da se bom dobro počutil na progi. Brez dobrih smuči tudi ni dobrega tekmovalca, videli ste Nemce v prvi predaji, kaj se lahko zgodi. Jutri bi bil najbolj zadovoljen z medaljo, idealno bi bilo, če bi zmagal, a je neumno govoriti na ta način glede na prejšnji potek prvenstva. Poskušal bom narediti najboljši možen nastop,” se je k nedeljski tekmi ozrl Fak.

Kot tretji se je na progo podal Rok Tršan, ki je v streljanju leže zgrešil enkrat, a bil uspešen v prvi popravi, tako da je s strelišča odšel kot šesti. Z odličnim streljanjem stoje, kjer je bil stoodstoten, pa je pridobil mesto in proti predaji odšel kot peti. V teku je izgubil dve mesti ter z razmeroma majhnim zaostankom Alexu Cisarju predal kot sedmi.

“Cilj je bil, da ostanem v stiku z najboljšimi. To sem opravil in s tem sem lahko zadovoljen,” je po nastopu povedal Tršan, ki je s tem tudi zaključil svoje nastope na svetovnem prvenstvu.

Svetovni mladinski prvak iz leta 2019 je leže zgrešil dvakrat, a z dvema popravama s strelišča odhitel kot sedmi. Dvajsetletnik je stoje streljal brezhibno in s petimi pokritimi tarčami s strelišča odšel na šestem mestu. V napetem tekaškem dvoboju je najprej moral priznati premoč Italijanu Dominiku Windischu, v zadnjih metrih pa še Nemcu Benediktu Dollu, tako da je bila Slovenija na koncu osma.

“Vedno si želim opraviti perfekten nastop, danes pa sem žal zgrešil na prvem streljanju. To moram izboljšati. Na koncu sem se močno boril, a prehitela sta me Italijan in Nemec, kar je neprijetno, a ni šlo. Dal sem vse od sebe in s tem sem lahko zadovoljen. To je bila najtežja tekma v mojem življenju,” je po nastopu povedal Cisar.

“V sprintu smo izgubili proti Nemcem. Bi pa izpostavil moštveni duh, saj je ekipa delovala homogeno. Nihče ni naredil večje napake, vsi so odtekli po najboljših močeh. Na koncu biti minuto in 58 sekund za Norvežani ter dobrih 50 sekund za medaljo je za to ekipo kar presežek. Vsi so svoje delo opravili zelo dobro,” je slovenske nastope ocenil trener Uroš Velepec.

MOŠKI, 4×7,5 KM ŠTAFETA

1. Norveška      1:12:27,4 (0+8) 
2. Švedska            + 33,1 (0+7)
3. RBU            + 50,9 (0+5)