Jakov Fak optimističen pred domačim svetovnim prvenstvom

Manj kot teden dni nas še loči od začetka IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki. V slovenski ekipi bodo tako izkušeni tekmovalci in tekmovalke kot tudi mladi, ki šele trkajo na vrata in bodo bolj kot ne pridobivali potrebne mednarodne izkušnje. A največ oči bo zagotovo uprtih v Jakova Faka.

33-letni Fak bi pred začetkom svetovnega prvenstva na domačem terenu težko pripravil boljšo popotnico, kot jo je. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Anterselvi je po treh letih suše znova stopil na zmagovalne stopničke in dokazal, da še vedno sodi v širši krog favoritov za najvišja mesta, hkrati pa slovi tudi kot eden tistih tekmovalcev, ki pokažejo največ, ko je to najbolj pomembno.

“Če pogledam zadnji svetovni pokal, je bila to seveda velika spodbuda. Velik rezultat, ki je pokazal, da lahko po treh sezonah pridem v ožji vrh. Seveda pa to ni garancija za dobre uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Vmes sem potreboval počitek. Upam, da se bo vse lepo izteklo in da bom na svetovnem prvenstvu še nekoliko hitrejši v smučini. Na strelišču sem v tej sezoni razmeroma zanesljiv, imam visoke odstotke pri streljanju. Upam, da bo tako tudi na svetovnem prvenstvu. Želim si, da z vsemi segmenti opravim odlično. To bo dalo osnove za dobre rezultate.”

Na Pokljuki si želi osvojiti medaljo

V devetih tekmovalnih dneh, bodo tekmovalke in tekmovalci nastopili na kar 12 tekmah. Prvo ime slovenske ekipe pa ne želi predvidevati, v kateri disciplini ima največ možnosti za vrhunski dosežek: “Domače svetovno prvenstvo je že zato, ker je domače, posebna naloga. Seveda je želja priti do medalje. Kako je realna? Če bi gledali statistično, sem bil v preteklih treh sezonah le enkrat na stopničkah. A je svetovno prvenstvo posebna igra, posebno poglavje v vsaki sezoni, zato verjamem, da lahko dosežem tak uspeh. Ne bi govoril o posameznih disciplinah. Bil bi vesel kolajne v katerikoli. S to miselnostjo bom šel v tekme.”

Biatlonke in biatlonce bo pričakala nova tekmovalna proga. Kaj o njej meni Fak? “Proga je precej zahtevna, še posebej nova za svetovno prvenstvo. Dodani so segmenti, ki otežujejo počitek pri spustih, ki so bili običajno ravnejši, sedaj pa imajo več ovinkov, zato boš moral biti bolj previden v pristopu k tekmovanju in pravilno razporejati moči. Lahko pride do velikih izgub časa, če prezgodaj startaš prehitro. Treba bo biti zelo taktičen, težje segmente pa izkoristiti v svojo korist.”

Okužbe s covidom-19 so jo v letošnji sezoni dodobra zagodle slovenski biatlonski reprezentanci, tako v ženski kot moški vrsti, uspešno sta se ji izognila le dva, med drugim tudi Jakov Fak, zato nanj v teh dneh še posebej skrbno pazijo.

“Počutim se dobro, zdrav sem, normalno treniram. Zavedam se vloge na domačem svetovnem prvenstvu, kljub temu pa poskušam ostati čim bolj sproščen,” je povedal Fak, ki je priznal, da na sproščenost vpliva tudi dejstvo, da lahko proste ure v dneh pred prvenstvom preživlja v krogu družine. “Lepo je, da se lahko vrnem domov in se vmes posvetim tudi drugim stvarem. Mogoče mi to tudi pomaga, da nisem tako obremenjen. Ko je čas za trening, se lahko osredotočim nanj, vmes pa se lažje sprostim. Na vse to gledam kot na pozitivno dejstvo.”

Pred letošnjim letom je Pokljuka svetovno prvenstvo gostila leta 2001, tako da bo tudi za naše najbolj izkušene reprezentante to prvo svetovno prvenstvo doma. “Domače svetovno prvenstvo je drugačno, kot so ostala. Doma se želiš predstaviti v najboljši luči. Obenem je to tudi ogromna priložnost. Če bo kolajna, bo to velika nagrada za vse. To je cilj, ki ga imamo, priložnosti za doseganje pa bo kar nekaj. Vesel sem, da imamo to priložnost. Tudi če nihče drug ne bi verjel, da lahko dosežem uspeh, jaz moram verjeti v to, sicer ne bi nič imelo smisla. Zame so stvari dokaj enostavne,” je zaključil Fak.