Johannes Lukas presenetil ekipo in prišel na Pokljuko

Pred začetkom IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je kazalo, da bo švedska reprezentanca na Rudnem polju brez glavnega trenerja Johannesa Lukasa, ki si je na zadnjem svetovnem pokalu v Anterselvi pri padcu po stopnicah tako poškodoval ramo, da so ga morali operirati. A številni uspehi švedskih biatloncev in biatlonk so Nemca spodbudili, da je storil vse, kar je mogoče, in se varovancem pridružil na glavnem tekmovanju sezone.

Predvideno je bilo, da se ekipi ne bo pridružil vse do konca sezone, a ni dolgo zdržal na kavču: “Ni bilo prijetno spremljati svetovnega prvenstva od doma. Lepo je videti, da jim gre tako dobro, a hkrati je bilo težko sedeti na kavču. Občutek, ko znova lahko stojiš v gozdu in kričiš, je enkraten,” je trener švedske ekipe povedal za norveško televizijo NRK in dodal: “Po napovedih bi moral doma ostati štiri do šest tednov, čutim, da bi potreboval psihični odmor. Moram biti previden in samo vpiti, ne smem pa teči.”

Lukas se je ekipi na Rudnem polju pridružil pred četrtkovo tekmo mešanih parov, na kateri sta Hanna Oeberg in Sebastian Samuelsson osvojila bronasto medaljo. Že pred tem so Švedi osvojili tri medalje v posamični konkurenci, ko je Martin Ponsiluoma postal svetovni prvak v sprintu, Sebastian Samuelsson osvojil srebro v zasledovanju, druga pa je bila še Hanna Oeberg, in sicer v ženski individualni tekmi. Že uvodni tekmovalni dan prvenstva so Švedi prišli do brona v mešani štafeti.

“Nismo pričakovali, da bo prišel sem, slišali smo šele, ko je že imel rezervirano vozovnico. To je vrhunec sezone in res bi bilo nerodno, če bi zamudil vse,” je, kot poroča NRK, povedal Samuelsson, ki se je ob tem nekoliko pošalil na račun opornice, ki jo nosi Johannes Lukas. Ta njegove varovance spominja na robotsko roko: “Morda bi morali poskusiti vdreti vanjo in ga na nek način nadzorovati.”

Zadovoljstva, da se jim je ob progi pridružil trener, ne skriva niti Hanna Oeberg: “Ekipi veliko pomeni. Odkar smo tu, sem z njim govorila dvakrat ali trikrat, tako da je bil ob nas iz daljave.”

Komunikacija med trenerjem in ekipo je že pred poškodbo pogosto potekala na daljavo, tako da to ni bila takšna novost. “Veliko smo delali preko spleta, ampak že vse leto. V tem pogledu ni bilo sprememb. Še vedno bomo imeli veliko telefonskih pogovorov, vseeno pa bo vse lažje, saj smo vsi skupaj,” je Lukas še dodal za NRK.