Kdo lahko ustavi Eckhoffovo?

Tekmovalke v torek na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki čaka najdaljša, 15-kilometrska tekma s štirimi streljanji. Glede na dosedanje dosežke na Pokljuki je prva favoritinja prerojena 30-letna Norvežanka Tiril Eckhoff, nova svetovna prvakinja v sprintu in zasledovanju, ki je zlato osvojila tudi z norveško mešano štafeto.

Številne biatlonke, med njimi tudi Avstrijka Lisa Theresa Hauser, ki je na Pokljuki že osvojila dve kolajni, med kandidatke za zlato uvrščajo tudi lansko junakinjo Anterselve, drugo Norvežanko Marte Olsbu Roeiseland, ki na Pokljuki še nima posamičnega odličja, lani pa je v tej disciplini osvojila bron.

Ob Hauserjevi, ta se je januarja kar petkrat uvrstila na stopničke za zmagovalce, je izredno pripravljena tudi Francozinja Anais Chevalier-Bouchet. In nikakor ne gre pozabiti branilke naslova, Italijanke Dorothee Wierer, ki se je ob dobrem strelskem dosežku sposobna zavihteti prav na vrh. Podobno velja za Nemko Franzisko Preuss, ki je na strelišču boljša od večine tekmic, pred tekmo pa si je privoščila domače pečenice, ki naj bi ji dale moč tudi za tek. Prav z okusno domačo kuhinjo so v nemškem taboru namreč želeli malce dvigniti vzdušje po ponesrečenem koncu tedna.

Posebnost najdaljše discipline je pribitek minute za vsak zgrešeni strel, kar lahko močno premeša dosežke. Pokljuka pa skriva še eno past – razmeroma visoko nadmorsko višino, ki lahko močno vpliva na posamezne tekmovalke. Letošnja zima dokazuje, da so prav v tej disciplini zato možna največja presenečenja. Zadnjo 15-kilometrsko tekmo pred Pokljuko je dobila Hauserjeva pred Ukrajinko Julijo Džimo in Bouchjet-Chevalierovo. V uvodu v sezono je bila najboljša branilka naslova Wiererjeva pred Nemko Denise Herrmann in Norvežanko Johanno Skottheim, nikakor pa ne gre pozabiti niti Švedinje Hanne Oeberg.

Med 100 tekmovalkami pa je zanesljivo še nekaj takšnih, ki so sposobne presenetiti, kot je to denimo v sprintu uspelo Belorusinji Hani Sola. Mednje zanesljivo sodita vsaj še Belorusinja Dzinara Alimbekava in Švedinja Elvira Oeberg ter še katera.

Slovenci bomo pesti stiskali za Polono in Živo Klemenčič ter Leo Einfalt. Predvsem slednja po prebolelem covidu-19 še ni v vrhunski formi in vodstvo reprezentance bo veselo vsake morebitne točke. Kar nekaj navijačev pa je v Sloveniji že našla tudi zamejska Slovenka Dunja Zdouc, ki nastopa za Avstrijo in je vse bližje svetovnemu vrhu.

15 km posamično

 

Datum

Prizorišče

Zmagovalka

Drugouvrščena

Tretjeuvrščena

28. november 2020

Kontiolahti

Dorothea Wierer

Denise Herrmann

Johanna Skottheim

21. januar 2021

Antholz-Anterselva

Lisa Theresa Hauser

Yuliia Dzhima

Anaïs Chevalier-Bouchet

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Dorothea Wierer

Vanessa Hinz

Marte Olsbu Røiseland