Kremna rezina za nagrado, s klobaso nad razočaranje

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki smo lahko opazovali že številne odlične nastope, to pa je seveda treba ustrezno proslaviti. Avstrijec Simon Eder se je tako po osvojeni medalji na uvodni tekmi prvenstva lahko posladkal s pravo blejsko kremno rezino, nekateri tekmovalci so celo sami prijeli za kuhalnico, del francoske ekipe pa se je po četrtkovi zmagi mešanih parov osvežil v ledeno mrzlem Blejskem jezeru.

Simon Eder je bil član avstrijske mešane štafete, ki je prejšnjo sredo, prvi dan tekmovanj na Pokljuki, osvojila srebrno medaljo. To je nato položil ob krožnik s kremno rezino in čestitko, ki so ju pripravili v hotelu avstrijske reprezentance na Bledu, ter fotografijo objavil na Instagramu. Zraven je pripisal: “Hvala, Sava hoteli Bled”.

Blejsko jezero je imelo v petek zjutraj le sedem stopinj C, kar pa francoskih biatloncev Quentina Fillona Mailleta in Simona Desthieuxa ni motilo, da vanj ne bi potopila nog, ko sta se po zajtrku odpravila na lahkoten tek po njegovem nabrežju. Spremljal ju je Emilien Jacquelin, zmagovalec nedeljske tekme v zasledovanju, ki pa je dogajanje le spremljal z varne razdalje.

To je ljubitelje biatlona spomnilo na december 2007, ko je francoski biatlonec Simon Fourcade v času svetovnega pokala na Pokljuki skočil v Blejsko jezero. Francoska ekipa se je tako v petek popoldne še enkrat odpravila do jezera in navzoči so lahko opazovali Antonina Guigonnata, kako je brez omahovanja skočil v vodo na glavo.

Francozi radi primejo tudi za mikrofon in kaj zapojejo, dokazuje Jacquelinova objava na Instagramu. Na njej je Guigonnat, ki je z Julio Simon v četrtek slavil na štafetni tekmi mešanih parov, kako se tega dosežka sedeč na kavču v hotelu veseli s prepevanjem skladbe Party Up (Up In Here) raperja DMX.

Za nekatere biatlonce in biatlonke tekmovanja na Pokljuki ne potekajo po načrtih in tu spet pomembno vlogo prevzame hrana. Potem ko do konca prvega tedna prvenstva še vedno ni osvojila nobene medalje, je nemška ekipa zanetila žar in nanj vrgla nekaj domačih klobas. Franziska Preuss, ki je na Pokljuko prišla s ciljem osvojiti medaljo, se jih je zelo razveselila. “To je bilo slastno in lepa sprememba,” je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Franziskina najboljša uvrstitev na Pokljuki je sicer za zdaj peto mesto na nedeljski zasledovalni tekmi, so pa klobase očitno dale dodaten zagon njenemu reprezentančnemu kolegu Arndu Peifferju, ki se je v četrtek veselil drugega mesta na posamični tekmi.

Peifferja je za nagrado po tekmi pričakalo sladko presenečenje – čokoladen kolaček. Ta je zadišal tudi njegovi reprezentančni kolegici Denise Herrmann, ki je s četrtim mestom v sprintu za las zgrešila medaljo. Pred zadnjimi tekmami ta konec tedna je dejala: “Upamo, da bo še nekaj čokoladnih kolačkov.” Franziska je medtem v hotelski kuhinji sama pekla žemljice za sobotni zajtrk.

Po domači hrani se očitno toži tudi Italijanki Lisi Vitozzi, katere doslej najboljši dosežek na prvenstvu je peto mesto v sprintu. Odločila se je za tipično italijansko sladico tiramisu, ki si jo je sodeč po objavi na Instagramu z dekleti iz reprezentance naredila sama. Drugače je v ameriški reprezentanci, katere članica Clare Egan se je zadovoljila z lončkom kisle smetane, kupljenim v trgovini.