Marketa Davidova – “biatlonka prihodnosti”

Štiri leta po sprinterski kolajni, ki jo je na svetovnem prvenstvu v Hochfilznu priborila biatlonka Gabriela Koukalova, češki šport slavi novo junakinjo. To je 24-letna Marketa Davidova, ki je presenetila tekmice in se veselila naslova svetovne prvakinje v individualni preizkušnji IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki.

Marketa Davidova je navdušila s popolnim strelskim nastopom, saj je v 15-kilometrski tekmi pokrila vse tarče in kljub startu na sredini tekme vztrajala na vrhu vse do zaključka preizkušnje. Po največjem uspehu v karieri mlada Čehinja kar ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo.

“Sliši se neverjetno. Še kar čakam, da ostanem na prvem mestu. Kar me najbolj veseli, je, da sem streljala dobro in čisto. In da se je izšlo za prvo mesto. To je nekaj neverjetnega, čudovit dodaten bonus. Bila sem bolj mirna kot na prejšnjih tekmah. Poskušala sem manj razmišljati o drugih stvareh in več o tem, kaj lahko storim, kaj počnem celo sezono in celo poletje. Vesela sem, da se je tako izšlo, čeprav sem imela kar nekaj sreče, saj nekateri streli niso bili prav v sredini,” je povedala v intervjuju za idnes.cz.

Pred tretjo žensko posamično tekmo prvenstva je misli z biatlona preusmerila tudi k študiju. “Za diplomo mi ni ostalo prav veliko časa. Oddati jo moram sredi aprila, do konca marca pa bom tekmovala,” je povedala v intervjuju.

V sprinterski in zasledovalni preizkušnji je zgrešila po štiri strele in bila 44. oziroma 32., na individualni tekmi pa je pokazala največ, tako da je stopila na najvišjo stopničko. Zaradi varnostnih ukrepov je prvenstvo zaprto za javnost, zato so dobitniki kolajn tokrat nekoliko prikrajšani za prejem medalj pred glasnimi navijači. Za idnes.cz je dejala: “Ko je igrala češka himna, sem potočila nekaj solz. Vse se je izšlo čudovito. Je razlika, ko ni gledalcev, a vseeno je posebna izkušnja in čustva ostajajo enaka.”

Časa za slavje ob osvojeni kolajni ni bilo veliko, predvsem dekleta imajo tokrat kar natrpan urnik in manj časa za počitek med posameznimi tekmami kot moški. Pred enim letom, ko je Davidova na svetovnem prvenstvu v mešani štafeti osvojila bron, sta z reprezentančno kolegico Evo Puskarčikovo kolajno ‘zalili’ kar z navadno vodo. Pa letos? “Mislim, da bo podobno. Program je vedno natrpan, veliko časa preživimo na progi. Vesela bom, ko bom po večerji prišla do postelje,” je priznala Čehinja.

Nad dosežkom varovanke je bil navdušen tudi njen norveški trener Egil Gjelland, ki se je češki reprezentanci pridružil pred tremi leti, prej pa je do uspehov pomagal mnogim asom, med drugim Bergerju, Svendsenu in bratoma Boe. “Marketa je bila danes fenomenalna. Bil sem prepričan, da greva v pravi smeri. To sva zdaj potrdila. Vesel sem. Delo, ki sva ga opravila skupaj, se je poplačalo. Že prej, ko sem gledal Marketo na treningih, sem videl, kako si želi. Verjel sem, da je bila na poti k takšnemu dnevu. To je le začetek. Počakajte, da bo pridobila še več izkušenj. Ko se bo naučila spopadati se s spremembami, vremenom, vetrom, zahtevnejšimi pogoji, kakršni so bili čez vikend. Zdaj je svetu pokazala, da zmore. Zagotovo bo pokazala znova. Je biatlonka prihodnosti. Samo ne je priganjati. Sedaj je svetovna prvakinja, naj uživa v tem,” je za idnes.cz povedal nekdanji partner Oleja Einarja Bjoerendalna in olimpijski zmagovalec .

Nad naslednico pa je bila navdušena tudi Gabriela Koukalova. “Enkratno je. Spomnila sem se Hochfilzna. Lepo je videti, da je morda naša generacija opravila veliko delo in ustvarila dobre pogoje za tiste, ki nam sledijo. Vedno je lepo videti, da imaš naslednika, ki mu lahko predaš štafetno palico. Markéta si zasluži ta uspeh po vseh težavnih tekmah in upam, da bo njen uspeh povzdignil preostanek ekipe,” je povedala za isport.cz.