Marte Olsbu Roeiseland v iskanju novega rekorda

Norveška biatlonka Marte Olsbu Roeiseland je bila prvo ime lanskega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2020 v Anterselvi. Kot prva v zgodovini je namreč na istem svetovnem prvenstvu osvojila sedem medalj in z dosežkom navdušila tako strokovno javnost kot tudi navijače.

Pregled favoritinj pred začetkom IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki mora nujno vsebovati ime Marte Olsbu Roeiseland. 30-letna Norvežanka je lani spisala posebno poglavje v biatlonski zgodovini, saj je na svetovnem prvenstvu v italijanskih Dolomitih kar sedemkrat stopila na zmagovalne stopničke, od tega petkrat na najvišjo. S tem je kar nekoliko v ozadje potisnila prva zvezdnika svetovnega biatlona Francoza Martina Fourcada in rojaka Johannesa Thingnesa Boeja. Z dosežkom je namreč postala prva, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila medaljo na prav vsaki tekmi, na kateri je nastopila.

Lani je Olsbu Roeiselandova taktično izpustila nekaj nastopov na svetovnih pokalih in se osredotočila na svetovno prvenstvo, saj si je za cilj postavila osvojitev prve posamične medalje na prvenstvih – dotlej je imela v svoji zbirki le medalje s štafetnih preizkušenj svetovnih prvenstev. Že po prvih nastopih pa je postalo jasno, da bo zastavljeni cilj krepko presegla.

Prvenstvo v Anterselvi je tekmovalka, ki v mladinski konkurenci sicer ni bila na vrhu – tudi zato, ker se je v biatlon vključila šele pri 15 letih, in je med najboljše vstopila malo kasneje – odprla z naslovom svetovne prvakinje v sprintu, nadaljevala z bronoma v zasledovanju in posamični tekmi, za konec pa si je pritekla in pristreljala še tri zlate medalje v štafetah – ženski, mešani in v mešanih parih, ter za slovo od Italije še naslov svetovne prvakinje v tekmi s skupinskim štartom.

Tekmovalka iz Frolanda je leta 2018 v Pjongčangu osvojila tudi dve srebrni olimpijski medalji, in sicer v sprintu in mešani štafeti, ob tem pa je doslej dosegla osem zmag na tekmah svetovnega pokala. Na stopničkah je bila tudi na Pokljuki – v sezoni 2016/17 je v sprintu zasedla tretje mesto. V seriji tekmovanj za svetovni pokal je sicer prvič nastopila v sezoni 2012/13.

Tudi v letošnji sezoni je Norvežanka na vrhu, saj po vrsti visokih uvrstitev vodi v točkovanju za svetovni pokal. Letos je slavila na zasledovanju in na tekmi s skupinskim startom v avstrijskem Hochfilznu, šestkrat pa je stala na zmagovalnem odru, Je tudi nepogrešljiva članica norveških štafet.