Meteorski vzpon mladega norveškega šampiona

Sturla Holm Laegreid je zagotovo odkritje letošnje biatlonske sezone. Triindvajsetletnik, v soboto bo dopolnil 24 let, je lani sploh prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala, letošnja sezona pa je prva, v kateri je stalen član norveške reprezentance na največjih tekmovanjih.

Novi svetovni prvak v najdaljši preizkušnji IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je v letošnji sezoni enkraten. Na najvišji ravni IBU tekmovanj, svetovnih pokalih in svetovnem prvenstvu, je v individualni preizkušnji doslej nastopil trikrat in vsakič prišel med najboljšo trojico: postal je svetovni prvak, v svetovnem pokalu pa dosegel po eno prvo in drugo mesto.

V lanski sezoni je še nastopal v norveškem pokalu, dobri nastopi na evropskem prvenstvu v Minsku pa so mu prinesli priložnost tudi za nastop na tekmi svetovnega pokala na Češkem, ko je v ekipi zamenjal obolelega Erlenda Bjoentegaarda. Po zaslugi dobrih rezultatov si je po lanski sezoni prislužil vabilo v člansko A ekipo.

Priložnost je zagrabil z obema rokama in v svetovnem pokalu osvajal kolajne tako v individualni tekmi kot v sprintu in zasledovanju. Na stopničkah je bil v Kontiolahtiju in Anterselvi, dvakrat v Hochfilznu, trikrat pa v Oberhofu. Vse je kronal z naslovom svetovnega prvaka v Sloveniji, obenem pa je prejel še mali kristalni globus za skupno zmago v tej disciplini svetovnega pokala.

Na zmagovalnem odru tokratne individualne tekme na Pokljuki je stal skupaj z reprezentančnim kolegom Johannesom Dalejem, s katerim si ne delita le letnice rojstva, temveč v Lillehamerju tudi živita v isti ulici. “Tekmeca in ekipna kolega sva že več kot deset let. Popolnoma noro je, da sva z Johannesom skupaj osvojila kolajni,” je povedal Sturla za Verdens Gang.

Na tekmi je Sturla, ki je študij nanotehnologije v Trondheimu zaradi športne kariere nekoliko postavil na stranski tir, streljal izjemno hladnokrvno. Pri tem mu pomaga meditacija: “Poslužujem se dveh metod. Pri eni se le poskušam osredotočiti na dihanje, kar pomaga pri treningu osredotočanja. Druga vrsta je vizualizacija, kjer se poskušam preslikati v razmere, kakršne so na tekmi.”

Leta 2018 se je Sturla spopadel z velikimi zdravstvenimi težavami. Zaradi infekcijske mononukleoze je izpustil kar osem mesecev trdega treninga. V tem času ni mogel biti fizično aktiven, zato se je posvetil predvsem treningom streljanja. “Ko sem imel mononukleozo, so mi vsakih šest mesecev jemali kri, da bi preverili, ali se lahko vrnem k treningom. Nikoli se nisem počutil slabo in mislil sem, da se bom takoj pozdravil. A ko dva, tri mesece nisem smel biti fizično aktiven, je postalo zelo pomembno, da se osredotočim na nekaj drugega in tako popolnoma ne izgubim motivacije. Odločil sem se, da se posvetim streljanju. Analiziral sem Martina Fourcada in opazoval, kako strelja on,” je za tv2.no povedal Sturla, ki je bil na strelišču hiter in natančen ter bil eden izmed redkih, ki je pokril vseh 20 tarč.

Vzornik in francoska biatlonska legenda Martin Fourcade je bil tokrat eden prvih, ki so Norvežanu čestitali v ciljnem izteku. Francoz ni skrival navdušenja nad Sturlo, ki ga je nasledil na prestolu svetovnega prvaka v individualni tekmi. Fourcade je namreč zmagal lani v Anterselvi. “Navdušen sem nad tem, kako se spopada s pritiskom. Vidim podobnosti med nama na strelišču, ampak to so podobnosti z Martinom Fourcadom iz leta 2020, ne Martinom Fourcadom iz leta 2010, ko je pri 21. letih začel tekmovati v svetovnem pokalu. Sturla se na strelišču obnaša kot izkušen 30-letni biatlonec. Je že dozorel,” ga Fourcade ni mogel prehvaliti za norveško televizijo NRK.