Na domačem SP želja po kolajni

Svoje cilje na bližnjem IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki so predstavili tudi slovenski biatlonci. Vodja panoge za biatlon na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt je ob tem izpostavil, da si je slovenska vrsta kot cilj zastavila osvojitev kolajne. Željo je potrdil tudi najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak.

“Naši cilji v moški konkurenci so kolajna, dve uvrstitvi do 15. mesta ter dve uvrstitvi do 30. mesta, pri dekletih pa vsaj ena uvrstitev do 25. mesta in dve do 40. mesta. Za vsaj eno štafeto si želimo, da se uvrsti med osmerico. Vemo, da je medalja zelo visok cilj, a če si ga ne postavimo, ga tudi ne bomo dosegli,” je na novinarski konferenci pred svetovnim prvenstvom dejal Ožbolt.

Slovenija ima pravico do nastopa štirih tekmovalcev v moški konkurenci in treh tekmovalk v ženski. Trener Uroš Velepec bo pri fantih izbiral med sedmerico, v kateri so Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan, Aleks Cisar ter mladinca Anton Vidmar in Lovro Planko. V ženski konkurenci so na spisku za nastop Polona Klemenčič, Lea Einfalt, mladinki Lena Repinc in Živa Klemenčič ter Nika Vindišar. A nastop slednje je zaradi zdravstvenih težav po okužbi s covidom-19 in težjega poteka bolezni še vedno pod velikim vprašajem.

Novi koronavirus slovenskim biatloncem ni prizanesel 

Na žalost slovenska ekipa ni ostala imuna na okužbo z novim koronavirusom. Že jeseni je zbolel večji del moške reprezentance, tudi trener Uroš Velepec. Posebej akutno pa je stanje v ženski vrsti, kjer so se dekleta okužila po novem letu in tik pred svetovnim prvenstvom ostala brez pomembnih treningov. V moški vrsti se je ob vstopu v leto 2021 okužil še Klemen Bauer. Bolezni sta se doslej izognila le Jakov Fak in Polona Klemenčič.

“Covid-19 je prišel na obisk ob nepravem času, čeprav za športnika res pravega časa ni. Edina preživela je Polona Klemenčič, tudi Lea Einfalt je že OK. Nika Vindišar je dobila težjo obliko bolezni, zato smo pridružili dve mladinki, ki sta že pokazali izjemne rezultate tudi v članski kategoriji in ekipa tako ne bo bistveno okrnjena. Mlajše so pridobivale izkušnje na tekmovanjih nižjega ranga, v svetovnem pokalu pa še niso nastopale. A ostajamo optimistični,” je ob predstavitvi ekipe povedala trenerka ženske vrste Andreja Mali.

Pred SP vlada v slovenski ekipi optimizem

“Pričakujemo najboljše uvrstitve v sezoni. Mi smo se s covidom-19 na srečo po večini spopadli že v oktobru. Posledic ne poznamo povsem in malo tipamo, kje so tekmovalci in kakšna je forma. A upam, da bodo dosegli najvišje uvrstitve letos. Celo sezono se pripravljamo za to tekmovanje in pričakujemo, da bomo pokazali čim več,” pa napoveduje Uroš Velepec, ki dodaja, da tekmovalci že vedo, kateri nastopi jih čakajo, javnosti pa bodo to predstavili kasneje. Izjema je Klemen Bauer, ki je izpustil tekme v Oberhofu, zato je zanj jasno, da se bo zanesljivo predstavil na uvodni tekmi mešanih štafet 10. februarja.

A cilj ostaja odličje, s čimer se strinja tudi 33-letni Jakov Fak, ki je tik pred SP v Anterselvi v Italiji osvojil medaljo. “Tudi moja želja je kolajna in verjamem, da je dosegljiva, zato bo to cilj ob vsakem nastopu. Najbolj pomembno pa je, da sem zdrav in da treniram dobro. Zavedam se svoje vloge na domačem SP, a skušam ostati sproščen in se osredotočiti na svoje nastope,” je na predstavitvi pred SP dejal Fak.

Pri ostalih tekmovalcih so občutki zelo različni. Mladi nastop jemljejo kot nagrado za uspeh in priložnost za izkušnje. Pri izkušenejšem delu moške vrste pa ostaja odprto vprašanje okrevanja po okužbah s koronavirusom in forme pod veliko obremenitvijo. Vsi poudarjajo, da se bodo potrudili na vso moč, ter da jim Pokljuka in poznavanje prog dajeta dodatno samozavest, realnost pa bodo pokazale tekme.

Prvenstvo na Pokljuki, bo na sporedu med 9. in 21. februarjem.