Na Pokljuki zadnje priprave za 337 tekmovalcev iz 38 držav

Za IBU svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki (9. do 21. februar) je prijavljenih 337 tekmovalcev iz 38 držav.  Na Rudnem polju se opravljajo še zadnja dela, da se bo ob drugi izvedbi biatlonska elita počutila dobro, povsem prenovljeni pa sta tudi tehnična infrastruktura in podpora.

“Prizorišče je v sklepni fazi priprav. Do večera želimo v grobem opravite vsa pomembnejša dela. Od jutri naprej se lotimo le še podrobnosti,” je dejavnosti na Pokljuki opisal generalni sekretar Tim Farčnik.

Znane so tudi vse druge številke. V organizacijskem odboru bo sodelovalo 400 ljudi, skupaj z drugimi sodelavci jih je akreditiranih 530, javnost bo o tekmovanju obveščalo in jim ga omogočalo spremljati 380 novinarjev in sodelavcev.

Prireditelji si še vedno želijo, da bi si Pokljuko ogledalo vsaj minimalno število gledalcev. Predsednik organizacijskega odbora Jelko Kacin je na željo tekmovalcev, da bi jih bodrilo vsaj nekaj navijačev, odgovoril s predlogom, da bi lahko prišli navijati zdravstveni delavci.

V organizacijskem odboru idejo o zdravstvenih delavcih na tribunah vidijo tudi kot zahvalo za boj proti covidu-19. “Upamo, da bodo prihodnje sprostitve ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, ki se obetajo, to tudi omogočile,” je še dejal Farčnik.

Stalnica vseh biatlonskih prireditev na Pokljuki je od premiere v sezoni 1992/93 Peter Zupan, predsednik ŠD Pokljuka, v okviru katerega deluje organizacijski odbor. “Izredno sem zadovoljen, da smo lahko že na drugem svetovnem prvenstvu na Pokljuki. Prvo je bilo povsem drugačno, drugačno je na neki način tudi to drugo, izvajamo ga pod drugačnimi pogoji, a tudi v drugačni pripravljenosti prizorišča. V zadnjih dveh letih smo dosegli velik napredek v urejenosti prizorišč. Odpravili smo tiste grehe, ki so nastali pri nastajanju centra ter uredili smo proge, pomembno pa je da smo rešili težave z električnim napajanjem in optičnim omrežjem.”

Nekaj težav je le zaradi visoke snežne odeje. “Zaradi prog smo veseli nenormalno visoke snežne odeje, a imeli smo tudi veliko dodatnega dela. Verjamem, da bo svetovno prvenstvo uspešno , za kar se bodo organizatorji potrudili. Res smo vložili veliko napora. Sprva smo načrtovali, da bo v projektu sodelovalo kar 700 ljudi, a ker ne bo navijačev, jih bo 400,” je še povedal Zupan, ki poudarja, da gre za uspešno kombinacijo izkušenih in mladih.

Novi partner Pokljuke pri nepogrešljivi tehnični podpori pa je Telekom Slovenije. “V Telekomu Slovenije z zmogljivo komunikacijsko infrastrukturo in naprednimi storitvami organizatorjem tekem svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki zagotavljamo celovito informacijsko-komunikacijsko podporo za izvedbo športnega tekmovanja na najvišji ravni, gledalcem pa vrhunsko uporabniško izkušnjo pri spremljanju športnega dogajanja na daljavo. Za potrebe tekmovanja smo na pokljuškem platoju zagotovili dodatne zmogljivosti omrežja in med drugim vzpostavili tudi mobilni prenos podatkov 5G,” je izpostavil Gregor Bizjak, vodja projekta Pokljuka 2021 v Telekomu Slovenije.

Bizjak zagotavlja, da bo Telekom Slovenije po tehnični plati dobro poskrbel za vse udeležence tekmovanja: “S tem udeležencem prvenstva, organizatorjem, strokovnim štabom, tekmovalcem in medijem zagotavljamo hitre in zanesljive povezave v realnem času, interaktivnost in avtomatizirane personalizirane vsebine. Pri tem je ključna vloga naših strokovnjakov in tehničnih ekip na terenu, ki s svojimi kompetencami in zavzetostjo skrbijo za vrhunsko delovanje komunikacijske infrastrukture in storitev. Če potegnem vzporednice med biatlonom in komunikacijskih omrežjem: zmagovalni biatlonski nastop pomeni najboljšo kombinacijo teka na smučeh in streljanja, naše omrežje pa je najboljša kombinacija mobilnega in fiksnega omrežja. Da to lahko dosežemo, pa moramo vsak dan trenirati – uspeh je rezultat načrtnega delovanja in dolgoročnih priprav, s katerimi dosegamo vrhunske rezultate.”