Na Pokljuki že nastajajo zaloge snega za SP

Nizke temperature konec tedna so biatlonske delavce na Pokljuki vzpodbudile, da so začeli pripravljati zaloge umetnega snega za februarsko svetovno prvenstvo. Kot pravi glavni operativec večine del na Rudnem polju Brane Gomilar je želja narediti vsaj 10.000 kubičnih metrov snega.

Z lansko zalogo, ki je shranjena na deponiji, in letos narejenim snegom bo imela Pokljuka zagotovljen sneg za izvedbo SP. “Letos nas čaka težka, nepredvidljiva zima z vrhuncem februarja, ko se bodo prav na tem snegu za najpomembnejše lovorike borili najboljši biatlonci na svetu,” se zavedajo biatlonski delavci, ki obljubljajo, da bodo proge za tekmovalce, pa tudi rekreativce nared že precej prej.

“Kaj in kako bomo delali, bo odvisno od vremena. Včeraj smo imeli osem stopinj pod ničlo, danes le tri in če se temperature dvignejo, umetnega snega seveda naredimo manj. Potrebujemo le res nizke temperature, a za zdaj se te še ne obetajo. Že konec tedna je napovedan celo dež, zato bomo morali skrbno urediti novo zalogo. Na srečo je sonca malo in izgubilo je moč,” ob začetku izdelave snega pojasnjuje Gomilar.

Najbolj aktualno je vprašanje, kdaj bo sneg na voljo tekmovalcem in ljubiteljem smučarskega teka. “To je najbolj odvisno od vremena. Dokler ne bo stabilno, prog ne bomo urejali,” je še dejal Gomilar, ki dodaja, da dela na Rudnem polju trenutno ne manjka. Po ureditvi tras za proge zdaj potekajo intenzivna dela na snežnem stadionu, ki bo februarja pričakal biatlonsko elito.