Na svetovnem prvenstvu štirje domačini

Med več kot 330 tekmovalkami in tekmovalci, ki nastopajo na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki, so tudi štirje slovenski biatlonci, ki prihajajo iz neposredne bližine tekmovalnega prizorišča.

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, sicer član Športnega društva Pokljuka, si je svoj dom uredil v Lescah. Najbližje prizorišču letošnjega prvenstva sta doma Miha Dovžan in Nika Vindišar, ki prihajata iz Gorij. Na Pokljuki pa nastopa tudi mladinka Lena Repinc iz Bohinja.

Vsi štirje imajo tako še dodatno motivacijo, da se izkažejo na domačih tleh, čeprav brez podpore svojih najzvestejših navijačev. Z najvišjimi cilji je na Pokljuko prišel Jakov Fak, najbolj uspešno pa za zdaj nastopa Miha Dovžan, ki je petkov sprint končal na 25. mestu, nedeljsko zasledovalno in sredino individualno tekmo pa na 23.

Tudi v preteklosti so na pokljuških tekmovanjih nastopali tekmovalci iz bližnje okolice. Med domačini, ki so v svoji karieri dosegali vidne uspehe, je denimo Bohinjec Janez Marič, ki je osvojil prvo slovensko zmago na tekmi svetovnega pokala leta 2003 v Östersundu. Marič, ki zdaj živi na Bledu, je danes trener slovenske moške mladinske reprezentance.

Kar nekaj uspešnih slovenskih biatlonk in biatloncev prihaja iz Športnega društva Gorje. Med njimi sta denimo Matjaž Poklukar, prvi Slovenec, ki se je uvrstil na stopničke svetovnega pokala, in njegov brat dvojček Jože Poklukar. Iz Gorij prihaja tudi Lucija Larisi, ki je nastopila tudi na prvem svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki pred dvajsetimi leti in tedaj z žensko štafeto osvojila sedmo mesto. Med gorjanskimi biatlonci, ki so nastopili tudi na olimpijskih igrah, sta tudi Lovro Žemva in njegov vnuk Tomaž Žemva.

Kot zanimivost naj dodamo, da je kot biatlonka nekdaj nastopala tudi Eva Urevc, ki danes niza visoke uvrstitve v svetovnem pokalu v smučarskih tekih.