Na tribuni tudi Martin Fourcade

Francoski zvezdnik Martin Fourcade je po lanski sezoni postavil smuči in puško v kot in na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki seveda ne bo branil naslova v najdaljši posamični preizkušnji iz Anterselve. Zanesljivo pa bo navijal za močno francosko vrsto, saj se v teh dneh mudi na Rudnem polju.

“Če bi bila za mano praznina, ne bi odšel. To mi je pomagalo, da sem mirno končal kariero. Izjemno sem vesel, da sem predal štafetno palico. Ob koncu kariere sem bil vesel, da sem pustil neko zapuščino. Še toliko bolj sem vesel, da je prehod potekal mirno,” je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal 32-letnik, ki je prepričan, da se ni upokojil prezgodaj.

“Čeprav sem bil mlad, sem bil v biatlonu 19 let. Ne, nikoli ni prekmalu, če te čakajo lepe stvari,” je dodal za TV Slovenija.

Fourcade je v karieri osvojil sedem velikih kristalnih globusov in prav toliko olimpijskih odličij, od tega pet zlatih. Na svetovnih prvenstvih se je naslova prvaka veselil trinajstkrat, skupno pa je osvojil 28 kolajn. Med vsemi temi dosežki je težko izbrati tistega, ki mu pomeni največ. “Morda prvi veliki kristalni globus, najbolj pristno sem bil vesel takrat,” pravi legendarni biatlonec.

Na Pokljuki je Fourcade slavil trikrat. V sezoni 2016/17 je dobil sprint in zasledovanje, v sezoni 2018/19 pa posamično 20-kilometrsko tekmo. “Potreboval sem čas, da sem prvič zmagal tu. Proga je bila zame res težka. Zdaj Pokljuka gosti prvenstvo in snežne razmere so čudovite. Za naš šport je krasno, da se je lahko razvijal v takem okolju,” je za slovensko televizijo še povedal športno upokojeni Francoz.