Na zasledovalni tekmi troboj Švedske, Norveške in Francije

V nedeljo bo na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 Pokljuka na sporedu zasledovalna tekma moških. Boj za najvišja mesta  je pričakovati med biatlonci iz Švedske, Francije in Norveške.

S startno številko 1 se bo kot prvi na progo podal Šved Martin Ponsiluoma, ki doslej v svetovnem pokalu še ni stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, v petek pa je na Pokljuki nepričakovano zmagal v sprintu. Ponsiluomi pokljuške proge očitno ustrezajo, saj je že v sredo z mešano štafeto osvojil tretje mesto.

S startnima številkama 2 in 3 bosta šla 11 in 13 sekund za njim Francoza Simon Desthieux in Emilien Jacquelin. Slednji brani naslov, ta tekma pa mu še posebej ustreza, saj je po osvojeni bronasti medalji v sprintu priznal, da je ni pričakoval, ter da stavi na zasledovanje.

A pričakovati je, da ju bo že do prvega streljanja verjetno ujel prvi favorit sezone, Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki ima dodatnih 10 sekund zaostanka in bo startal v paketu s četrtouvrščenim, rojakom Johannesom Dalejem.

Manj kot pol minute zaostanka za zmagovalcem sprinta imajo tudi zmagovalec Hochfilzna, Francoz Quentin Fillon Maillet, Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki je dobil zadnji dve zasledovalni tekmi, pa tudi Šved Sebastian Samuelsson in še en Norvežan, Tarjei Boe.

Favoriti tekme so Norvežani, Francozi in Švedi, ki so v sezoni 2020/21 prav na vseh tekmah stopili na stopničke. Norvežani so ob dveh zmagah zasedli še eno drugo in kar štiri tretja mesta, Francozi imajo ob zlati še tri srebrne medalje, Švedi pa eno zlato.

Med 60 biatlonci na startu bodo tudi štirje Slovenci. V najboljšem položaju je Miha Dovžan, ki je sprint končal na 25. mestu. Z mirno roko na strelišču bi lahko pridobil še nekaj mest.

Enako velja za Jakova Faka, a tudi ta bo potreboval strelsko ničlo, s katero bi se morda lahko celo približal najboljši deseterici, saj je bil po dveh strelskih napakah na petkovem sprintu šele 35.

Rok Tršan ima startno številko 51, Klemen Bauer pa 54.

Start ob 13.15.

 

12,5 km zasledovanje

 

Datum

Prizorišče

Zmagovalec

Drugouvrščeni

Tretjeuvrščeni

5. december 2020

Kontiolahti

Sebastian Samuelsson

Fabien Claude

Johannes Thingnes Boe

12. december 2020

Hochfilzen

Quentin Fillon Maillet

Emilien Jacquelin

Johannes Dale

19. december 2020

Hochfilzen

Sturla Holm Laegreid

Emilien Jacquelin

Johannes Thingnes Boe

9. januar 2021

Oberhof

Sturla Holm Laegreid

Johannes Dale

Tarjei Boe

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Emilien Jacquelin

Johannes Thingnes Boe

Aleksander Loginov