Naslov brani Loginov, letos več kot polovica zmag v rokah bratov Boe

V petek se bodo biatlonci merili na prvi posamični preizkušnji IBU svetovnega prvenstva 2021 Pokljuka. To bo najkrajša moška disciplina, sprint, kjer tekmovalci streljajo le dvakrat, enkrat leže in enkrat stoje. Prvi favorit je Norvežan Johannes Thingnes Boe.

Najtrše tekmece bo imel Boe v lastni vrsti. Vseh šest letošnjih preizkušenj so namreč dobili Norvežani, od tega jih je polovico osvojil Johannes Thingnes Boe, ki je bil še dvakrat tretji. Po enkrat so slavili Tarjei Boe, Johannes Dale in Sturla Holm Laegreid.

Vodilni biatlonec sezone Johannes Thingnes Boe, ki je na uvodni tekmi SP z reprezentančnimi kolegi osvojil zlato v mešanih štafetah, pred nadaljevanjem prvenstva o ciljih pravi: “Skušal se bom sprostiti in ostati miren. To je zelo pomembno, da lahko dan za dnem dosegaš dobre rezultate.”

Na lanskem SP v Anterselvi je s sprintom najbolje opravil Rus Aleksander Loginov, 17. biatlonec letošnje sezone. Drugo in tretje mesto pa sta osvojila Francoza Quentin Fillon Maillet, letos v tej disciplini enkrat drugi in skupno peti biatlonec sezone, ter zdaj že upokojeni Martin Fourcade, eden največjih zvezdnikov biatlona sploh.

Prvo orožje domače vrste bo Jakov Fak, ki v skupnem seštevku zaseda deveto mesto, v sprintu pa je bil na začetku sezone v Kontiolahtiju peti in šesti. Na Pokljuki je v mešani štafeti že potrdil zelo dobro strelsko in tekaško formo. “Proga je zelo zahtevna. Taka tekma, kot je bila mešana štafeta, lahko pripomore k dobremu posamičnemu nastopu, saj nas na SP čaka zanimiv ritem: počitek – tekma, počitek – tekma.”

Priložnost na tekmi bodo dobili še Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan.

Že v petek bo tako na vrsti tudi prva priložnost za slovensko kolajno, ki jo napoveduje vodstvo reprezentance.

Start ob 14.30.

10 km sprint

Datum 

Prizorišče

Zmagovalec

Drugouvrščeni

Tretjeuvrščeni

29. november 2020

Kontiolahti

Johannes Thingnes Boe

Sebastian Samuelsson

Martin Ponsiluoma

3. december 2020

Kontiolahti

Tarjei Boe

Arnd Peiffer

Johannes Thingnes Boe

11. december 2020

Hochfilzen

Johannes Dale

Quentin Fillon Maillet

Fabien Claude

17. december 2020

Hochfilzen

Sturla Holm Laegreid

Johannes Dale

Johannes Thingnes Boe

8. januar 2021

Oberhof

Johannes Thingnes Boe

Tarjei Boe

Sturla Holm Laegreid

13. januar 2021

Oberhof

Johannes Thingnes Boe

Sturla Holm Laegreid

Arnd Peiffer

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Alexander Loginov

Quentin Fillon Maillet

Martin Fourcade