Nekdanja francoska biatlonca na prizorišču svetovnega prvenstva

Nič ni nenavadnega, če nekdanji biatlonec ostane nekako povezan s tem privlačnim športom. To velja tudi za Francoza Alexisa Boeufa in Loisa Haberta, ki sta svojo vlogo na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki našla kot strokovna komentatorja francoskih športnih televizij. Boeuf sodeluje z L’Equipe France, medtem ko Habert pomaga pri biatlonskih prenosih na kanalu Eurosport France.

Boeuf (na sliki zgoraj), ki ima s francosko štafeto štiri medalje s svetovnega prvenstva (tri srebrne in eno bronasto), je biatlonsko kariero končal leta 2014. Takrat je začel delati kot strokovni komentator pri L’Equipe. “Resnično sem imel srečo, da se je ravno takrat, ko sem nehal tekmovati, našlo mesto zame. Dobil sem lepo priložnost delati za televizijo, kjer gledalcem pojasnjujem tekme. Dejstvo, da sem bil športnik, mi pri novi službi zelo pomaga, saj je vedno lažje razložiti stvari, ki si jih počel prej, kot pa, če bi bil popolnoma nov v tem športu. Rad pojasnjujem stvari gledalcem. Želim jim pomagati razumeti posebnosti tega težkega športa,” opisuje svoj prehod v novo službo.

Hkrati se je začel zanimati za video produkcijo, zato je začel graditi tudi lastno podjetje za video produkcijo.

Pokljuka mu je všeč, saj ga spominja na domači kraj Chambery: “Živim v Chamberyju, ki je lepo mesto z jezerom, tako kot Bled. Tam je prav tako smučišče z gozdom in enako nadmorsko višino. Na nek način se počutim kot doma.”

Vendar njegov največji spomin na Pokljuko ni ravno najlepši: “V eni izmed sezon sem na uradnem treningu ravno dan pred prvo tekmo zlomil puško. Skočil sem na zadnjem spustu pred stadionom, padel nazaj in tako zlomil puško.”

34-letnik uživa v svoji službi in ni preveč nervozen ob nastopih francoskih biatloncev: “To ekipo sem navajen spremljati že pet, šest sezon. Na tekmah nisem živčen, saj je v ekipi veliko mlajših fantov, ki jih ne poznam tako dobro. Prej je bilo drugače, ko je še tekmoval Martin Fourcad. Je eden mojih najbližjih prijateljev in kadar je bil on na stadionu, sem bil vedno nekoliko nervozen.”

Boeuf priznava, da so Norvežani verjetno najmočnejša ekipa tega prvenstva, vendar verjame v možnosti Francozov in vedno navija zanje: “Vedno sem vesel za svojo ekipo in verjamem, da so na vsaki tekmi prav vsi tekmovalci, ki nastopajo za Francijo, sposobni osvojiti medaljo.” In njegovi rojaki so dokazali, da ima prav, saj so do zdaj stopničke osvojili že Simon Desthieux, Emilien Jacquelin in Anais Chevalier-Bouchet.

 

Lois Habert, ki je poročen z upokojeno izvrstno francosko biatlonko Marie Dorin-Habert, prav tako ni želel predaleč od športa, ki ga ima rad. Priznava pa, da se delo na televiziji popolnoma razlikuje od življenja profesionalnega biatlonca: “Služba je dolga in vedno nekaj iščeš. Vsakič, ko vidim, da biatlonci jemljejo startne številke, se zavedam, da to pogrešam in bi rad bil na njihovem mestu. Lahko pa vsaj na ta način uživam v biatlonu.”

Habert je na Pokljuki nastopal tudi v pokalu IBU. 37-letnik priznava, da je proga zelo zahtevna: “Proga je spremenjena, odkar sem tam tekmoval. Zdaj je še težja, vendar je bila vedno zahtevna, saj ima veliko vzponov in spustov. Pri takšni progi je pomembno imeti hitre smuči.”

Habert meni, da so letos razmere še težje, saj zaradi pandemije covida-19 ni gledalcev: “Zdaj, ko v bližini ni ljudi, bodo morali tekmovalci trdo delati sami in nikoli pozabiti, da se morajo vseskozi boriti, saj tega nihče ne bo naredil namesto njih.” Strinja se z Boeufom, da je Norveška verjetno najhitrejša ekipa, prepričan pa je tudi v francoske priložnosti na tem tekmovanju.