Norveška slavila v ženski štafeti SP na Pokljuki

Po dnevu premora se na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki nadaljujejo boji za kolajne. Kot prve so se na tekmovališče podale biatlonke, ki so se pomerile v štafeti. Naslov svetovnih prvakinj je pripadel ekipi Norveške, ki sta se ji na zmagovalnem odru pridružili Nemčija in Ukrajina. Slovenke so bile 19.

Norvežanke z Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ido Lien in Marte Olsbu Roeiseland so bile najboljše v ženski štafeti svetovnega prvenstva na Rudnem polju in tako ubranile naslov svetovnih prvakinj iz Antersleve. “Ne vem, kaj naj rečem. Zelo sem vesela, da je cela štafeta danes opravila odlično delo. Letos smo se v štafetah kar lovile. Občutek, da smo zmagale na najpomembnejši štafetni tekmi sezone, je enkraten,” je po zlatu povedala Marte Olsbu Roeiseland.

Na tekmi ženskih štafet so sicer najbolje začele Italijanke, za katere je prva nastopila Lisa Vittozzi, ki je bila v vodstvu tako v teku kot tudi po dveh strelskih nastopih. V prvi predaji so bile naše zahodne sosede šestnajst sekund pred Norvežankami z Ingrid Landmark Tandrevold, ki je predala Tiril Eckhoff.

Najuspešnejša udeleženka svetovnega prvenstva na Pokljuki je Norveško pri tretjem streljanju povedla v vodstvo. Sicer je zgrešila prvi strel, a kljub dvema popravama s strelišča odšla kot prva. Za njo sta se zvrstili Francozinja in Ukrajinka. Eckhoffova je tudi v drugem streljanju enkrat zgrešila in morala popravljati, a to ni ogrozilo zanesljivega vodstva.

Po šestem streljanju, ko je za Norveško nastopila najšibkejša članica ekipe Ida Lien, je prišlo do spremembe v vrstnem redu ekip, saj je imela 23-letna Norvežanka v streljanju stoje dve popravi. Podobno je imela težave tudi Belorusinja Hana Sola, kar je izkoristila Darja Blaško, ki je pokrila vse tarče in Ukrajino povedla v vodstvo po strelskem nastopu. A v smučini je bila prepočasna, da bi predala kot prva.

V teku je znova prišla v vodstvo Norveška, ki je zadnjo predajo opravila z devetimi sekundami naskoka pred Belorusijo in desetimi sekundami pred Poljsko. V sedmem streljanju, ko je bila na strelišču v dresu Norveške junakinja lanskega svetovnega prvenstva Marte Olsbu Roeiseland, je v vodstvo znova prešla Ukrajina. Norvežanka je namreč zgrešila kar tri strele in s popravami izgubila kar nekaj časa, ki pa ga je v teku nato nadomestila.

Po zadnjem strelskem nastopu je proti cilju kot prva odšla Norvežanka Roeiselandova, na drugo mesto pa je prišla Nemčija, ki je začela zelo slabo, a jih je najboljšim z odličnim nastopom približala Franziska Preuss. V teku jo je kmalu prehitela Ukrajinka Olena Pidrušina, a v ciljnem sprintu je več moči znova našla Nemka in se tako veselila srebra. “Rekla sem si, zdaj je dovolj. Na koncu so bili občutki zato zelo lepi. To je ekstremno dobro za celo ekipo. Lahko rečem le, da se je v celem tednu videlo, kako neizprosen je vrhunski šport. Danes smo ujele dober dan in res bomo imele kaj praznovati. Res super,” je po tekmi povedala Preussova, vesela, da je s sotekmovalkami preprečila katastrofo iz leta 1987, ko so Nemke na svetovnem prvenstvu ostale brez odličja.

Z 8,8 sekunde prednosti si je naslov svetovnih prvakinj priborila Norveška, druga je bila Nemčija, tretja pa Ukrajina. Povsem enak vrstni red je bil tudi lani na svetovnem prvenstvu v Ansterselvi.

Slovenska ženska štafeta je na koncu osvojila 19. mesto. Kot prva se je na progo podala Polona Klemenčič, ki je v dveh strelskih nastopih nabrala tri poprave, mladi Leni Repinc pa predala kot 17. “Tekaško sem ostala skupaj z drugimi oz. nisem bila toliko zadaj. Strelsko pa nisem toliko zadovoljna. Prva dva strela leže sta šla mimo, sem pa vesela, da sem popravila s prvimi popravami. Na prvenstvu sem se naučila, da se moram hitro pobrati in se stoodstotno pripraviti na naslednjo tekmo, zato sem lahko zadovoljna,” je po tekmi povedala Klemenčičeva.

Naša najmlajša reprezentantka je v prvem streljanju zgrešila enkrat in vse tarče pokrila z eno popravo, tako da je pridobila eno mesto. Lena Repinc je odlično streljala stoje, saj je pokrila vse tarče, a tudi ona nato predala kot 17. “Zelo sem zadovoljna s streljanjem. Na prvem sem imela še eno težavo, ker mi je odletel magazin, ampak so mi ga na drugem streljanju podali in se je vse dobro izšlo. Vzdušje na tekmah je popolnoma drugačno in uživam, ko tekmujem. Saj to na vsaki tekmi, ampak tukaj je res nekaj posebnega,” je nastop ocenila najmlajša v slovenskem taboru.

Kot tretja je nastopila Živa Klemenčič, ki je bila odlična v prvem strelskem nastopu, v stoje pa se ji je zalomilo. Zgrešila je namreč dvakrat, možnosti treh poprav ni uspela izkoristiti in morala je v kazenski krog. “Strelski nastop je bil enak kot na mešani štafeti, a sem danes manj zadovoljna, ker se mi je že na tretji štafeti zgodilo, da tretjega strela nisem mogla popraviti in sem imela kazenski krog. Mislim, da bi do zdaj to lahko že izboljšala. Tu sem dobila veliko novih izkušenj in eno novo samozavest, saj sem videla, da se lahko kosam z najboljšimi in da so tudi oni samo ljudje. Predvsem pa mi je velika čast, da sem lahko tekmovala tu,” je po pokljuških nastopih sklenila Klemenčičeva.

Zadnja je za Slovenijo nastopila Lea Einfalt, ki je prav tako imela veliko težav pri streljanju in morala kar dvakrat v kazenski krog. Tudi v drugo je bila nenatančna in s strelišča odšla z dvema popravama.

ŽENSKE, 4×6 KM ŠTAFETA

1. Norveška      1:10:39,0 (0+11) 
2. Nemčija               + 8,8 (0+5)
3. Ukrajinaa               + 9,2 (0+7)