Norvežani čakajo prvo zmago

IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki se tudi tekmovalno preveša v drugo polovico. V sredo se bodo biatlonci pomerili na najdaljši posamični tekmi na 20 kilometrov, sedmi tekmi svetovnega prvenstva. Prvi favoriti ostajajo Norvežani, ki pa še vedno čakajo svoj prvi posamični uspeh. Prav 20-kilometrska tekma je najmočnejša disciplina tudi za najboljšega Slovenca Jakova Faka, ki je bil lani na prvenstvu v Anterselvi v tej disciplini četrti.

Prvi zvezdnik prvenstva je še naprej Johannes Thingnes Boe, ki je na prvenstvu doslej osvojil zlato z mešano štafeto in bron v zasledovanju, kar pa je manj od tega, kar je kazal med novembrom in januarjem v letošnji sezoni.

A prav v najdaljši biatlonski disciplini je Boejeva izjemna zbirka zmag najšibkejša. Po drugi strani pa je lani na Pokljuki dobil generalko pred svetovnim prvenstvom na že prenovljenih pokljuških progah in tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Italiji je osvojil srebrno odličje, s čimer se nedvomno uvršča med kandidate za zmago. Očitno mu tudi nadmorska višina na Rudnem polju ustreza. Drugi je bil letos tudi na tekmi v uvodu sezone v Kontiolahtiju.

V letošnji sezoni je največ pokazal mladi Sturla Holm Lagreid, ki je zmagal v Kontiolahtiju in bil po novem letu drugi v Anterselvi. Da je 20-kilometrska tekma nekaj posebnega, sta dokazala tudi Aleksander Loginov z zmago v Anterselvi ter Nemec Erik Lesser s tretjim mestom na Finskem.

A glavni favoriti so glede na sezono in uvod na Pokljuki jasni. Biatlonci Nemčije, Francije in Švedske bodo izziv za vso konkurenco, med katerimi pa so številni, ki računajo na dobro streljanje, saj na najdaljši preizkušnji vsak zgrešeni strel pomeni minuto pribitka k doseženemu času.

V širši krog favoritov nesporno sodijo vsaj še Italijan Lukas Hofer, Nemec Arnd Peiffer, sloviti avstrijski strelec Simon Eder in Jakov Fak, a na presenečenje računa še vrsta drugih tekmovalcev.

Slovenske barve bodo ob Faku branili še najboljši Slovenec na prvenstvu Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar. “Fantje so dobri strelci in tekaško so vedno boljši. Za Jakova upam, da bo tisti pravi Jakov in tudi ženska tekma je danes dokazala, da so presenečenja možna. Če bo tekel na svojem nivoju, je možno vse. Za vse ostale pa velja, da bo vsak, ki bo zadel ničlo, lahko kar precej visoko,” je o moški ekipi pred tekmo razmišljal glavni trener Uroš Velepec. Dodatno motivacijo pa fantom vliva tudi delo serviserjev: “Na ženski tekmi so res pripravili super smuči.”

Lanski prvak Martin Fourcade si bo tekmo ogledal s tribune. V drugem tednu prvenstva je sloviti Francoz namreč prišel na Rudno polje, kjer je v bogati karieri slavil tri zmage. V sezoni 2016/17 je dobil sprint in zasledovanje, v sezoni 2018/19 pa posamično 20-kilometrsko tekmo. Manjka tudi lani tretji, Avstrijec Dominik Landertinger, ki je po lanski sezoni sklenil kariero.

Start ob 14.30.

20 km posamično

Datum

Prizorišče

Zmagovalec

Drugouvrščeni

Tretjeuvrščeni

28. november 2020

Kontiolahti

Sturla Holm Laegreid

Johannes Thingnes Boe

Erik Lesser

22. januar 2021

Antholz-Anterselva

Aleksander Loginov

Sturla Holm Lægreid

Quentin Fillon Maillet

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Martin Fourcade

Johannes Thingnes Boe

Dominik Landertinger