Norvežani v mešanih štafetah potrdili vlogo favoritov

Norvežani Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Boe, Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Roiseland so zmagovalci tekme mešanih štafet, prve tekme IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki. Srebro so osvojili Avstrijci, bron pa Švedi. Slovenija je bila 16.

Uvodna tekma na Pokljuki je vsaj na začetku postregla s presenečenjem, saj je s prvo predajo najbolje opravil 24-letni Belorus Anton Smolski, za njim pa sta predala favorizirana Francoz Emilien Jacquelin in odkritje letošnje sezone, Norvežan Sturla Holm Laeigreid.

Jakov Fak je bil odličen. Leže je zadel vseh pet strelov in šel s strelišča kot drugi, stoje pa popravljal en zgrešen strel ter predal kot četrti. Trojica pred njim je imela nekaj metrov naskoka, nato pa se je falanga 20 tekmovalcev, ki jo je v zasledovanje popeljal Klemen Bauer, zvrstila v 20 sekundah.

Klemen Bauer je na strelišču obdržal dober položaj, stoje in leže je popravljal po enkrat, šel v zadnji krog na šestem mestu, v smučini pa nato izgubil mesta v dvoboju s Švedom Martinom Ponsiluomo in Rusom Edvardom Latipovom. Že na strelišču pa ga je prehitel tudi letos skoraj nezgrešljivi Avstrijec Simon Eder, ki je že stal na stopničkah na Pokljuki in bo neposredno po prvenstvu dopolnil 38 let.

V ospredju je vlogo prvega favorita prvenstva v težkih pogojih potrdil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki si je pred svetovnim prvakom s tekme v skupinskem startu Francozom Quentinom Fillonom Mailletom pritekel že skoraj 40 sekund naskoka, manj kot minuto so zaostajali še Ukrajinci in Kanadčani.

Druga polovica tekme je bila namenjena ženski konkurenci. V boju za zmago je Francozinja Anais Bouchet Chevalier, ki bo v petek praznovala 28. rojstni dan, nekoliko znižala zaostanek za Norvežanko Tiril Eckhoff. Slednji Pokljuka ne leži, saj kljub dolgi karieri tukaj še ni stala na stopničkah, a vseeno je v nadaljevanju prepričljivo kot prva predala rojakinji Marte Olsbu Roeiseland in po napakah Francozinje je prednost spet narasla.

Za drugo mesto so se borile zamejska Slovenka Dunja Zdouc in Ukrajinka Julija Džima ter Švedinja Linn Persson, pri čemer je Zdoučeva padla na četrto mesto. Odlično je bila na progi tudi Polona Klemenčič, ki je na strelišču zadela vseh 10 tarč in predala kot 14.

Roeiselandova, dobitnica sedmih kolajn na zadnjem SP, je imela v zadnji predaji dovolj naskoka, da bi si lahko privoščila tudi kazenski krog. V boju za srebro pa je bila najbolj uspešna Avstrijka Lisa Theresa Hauser, nedavno presenetljiva zmagovalka tekme v Anterselvi, v ozadju pa sta se za bron spopadli Švedinja Hanna Oeberg in Ukrajinka Olena Pidrušna. Blizu je bila po streljanju tudi Francozinja Julia Simon, ki pa je bila v smučini prešibka. V samem finišu je bila Švedinja za pol sekunde močnejša od Ukrajinke.

Živa Klemenčič je pri vsega 20 letih v zadnji predaji debitirala na svetovnem prvenstvu in roka se ji je zatresla pri drugem streljanju stoje, kjer je morala v kazenski krog, s čimer je slovenska ekipa zdrsnila po razpredelnici.

Johannes Thingnes Boe, Norveška: “Osvojilo smo zlato in na svetovnih prvenstvih štejejo zlato, srebro in bron. Na zadnjem streljanju ste lahko videli, da smo bili blizu kazenskega kroga in bi lahko izgubili stopničke, vse se lahko hitro spremeni. Končati na vrhu je najboljši občutek. Zadovoljen sem tudi s svojim nastopom, Sturla Holm in jaz sva naredila dobro predajo. Moj nastop je bil precej močan, uspelo mi je narediti nekaj razlike za dekleti in to je bila moja današnja motivacija.”

Jakov Fak, Slovenija: “Proga je zelo zahtevna, ker ni ravna. Je zelo veliko neravnin, palice se udirajo in danes je bilo teči kar izziv. Sneg je svež in prehitevati je zelo težko, še posebej, če si vzporedno s tekmecem.”

Klemen Bauer, Slovenija: “Zadovoljen sem z nekaterimi deli, denimo delno s streljanjem. Po odsotnosti sem vedel, da ne morem pričakovati čudeža. Bo pa treba izkoristiti jutrišnji prosti dan kolikor se da in se taktično pripraviti na petek, ko je na sporedu šprint.”

Polona Klemenčič, Slovenija: “Sem zelo zadovoljna s streljanjem, s tekom pa ne. Na progi sem šla res slabo, a vsaj strelski del se je poklopil, kar je dobra popotnica za naprej. Upam, da se do naslednje tekme sestavim tudi v teku.”

MEŠANA ŠTAFETA

1. Norveška 1:20:19,3 (0+11) 
2. Avstrija        + 27,0 (0+2)
3. Švedska        + 30,6 (0+8)