Nova zlata kolajna za Tiril Eckhoff

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki so se na zasledovalni tekmi pomerile še tekmovalke. V 10-kilometrski preizkušnji se je znova najbolj izkazala Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je na Pokljuki osvojila že tretje zlato odličje.

Po zlatu v mešani štafeti in v sprinterski tekmi je Eckhoffova nadaljevala zmagoviti niz še v zasledovalni tekmi. Z enim zgrešenim strelom in dovolj hitrim tekom je v cilj prišla dobrih 17 sekund pred prvo zasledovalko.

Po prvem strelskem nastopu je bila pred 30-letno Norvežanko uvrščena srebrna s sprinta, Francozinja Anais Chevalier-Bouchet, a je Eckhoffova z uspešnim drugim streljanjem znova prišla do vodstva. V tretje je enkrat zgrešila in morala v kazenski krog, a se je iz njega vrnila z minimalnim zaostankom za Francozinjo (0,6 sekunde). V smučini je bila Norvežanka močnejša, tako da je prišla prva na strelišče in z vnovičnim stoodstotnim streljanjem odhitela proti cilju, kjer se je veselila prve zmage na svetovnih prvenstvih v zasledovanju. Sicer ima že srebro iz leta 2019, ko je bilo prvenstvo v Oestersundu.

Po tekmi je Norvežanka, ki se je v zadnjem letu posvetila predvsem psihični pripravi, povedala: “Danes je bila res super tekma. Zelo sem vesela, da sem na zadnjem streljanju pokrila vse tarče. Prvo streljanje je bilo precej težavno, ker je bilo malo vetrovno in sem imela nekaj težav, na preostalih treh pa sem bila zelo napadalna in sem poskušala dati vse od sebe. Na progi sem dobila dobre odzive. Vedela sem, da se moram osredotočiti zgolj na črne tarče, in to mi je danes uspelo. Poskušam iti tekmo za tekmo in dati vse od sebe ter zmagati čim več preizkušenj kot lahko. To je moj cilj.”

Po zadnjem streljanju je bila na drugem mestu Francozinja Anais Chevalier-Bouchet, a je dobitnica srebra v sprintu omagala v teku. Prehitela jo je Avstrijka Lisa Hauser, za katero je to prva posamična kolajna s svetovnih prvenstev. Na Pokljuki je bila letos druga v mešani štafeti.

“To je neverjetno. Pred svetovnim prvenstvom sem skušala ostati mirna, ker je veliko ljudi od mene pričakovalo medaljo. Skušala sem se osredotočiti nase in vse skupaj vzeti mirno. Z mešano štafeto nam je uspel odličen začetek, zato je bilo v sprintu in zasledovanju manj pritiska,” je po tekmi dejala Hauserjeva.

Današnjo tekmo je opisala z besedami, da ni začela popolno, ker je zgrešila prvi strel, a je poskušala iti naprej in opraviti svoje na strelišču. “In to je delovalo. Potem sem trikrat vse zadela, kar je super. Na zadnjem streljanju nisem pričakovala, da se bom še vedno borila za medalje. Mislila sem, da so druga dekleta že v zadnjem krogu. Trenerji in serviserji so vpili, da se moram boriti, vendar nisem vedela, za katero mesto. Potem sem na zaslonu videla, da sem tretja, in pomislila sem, da moram napasti. In uspelo je.”

Bronasta medalja je tokrat pripadla Francozinji Chevalier-Bouchetovi, ki je v cilju za zmagovalko zaostala za 33 sekund. Borila se je za zlato, a se je je zelo razveselila, saj gre vendarle za medaljo s svetovnega prvenstva. “Zelo sem bila osredotočena nase in na svojo tekmo. Časov deklet za seboj nisem poznala. Lisa je bila prehitra zame. Na strelišču je bila tik za menoj, ko pa me je prehitela, ji nisem mogla slediti, ker je bila zelo hitra. Strah me je bilo Dorothee Wierer, ampak mi je trener ob progi povedal, da imam deset sekund prednosti. Poskušala sem jo ohraniti do cilja,” je povedala.

Branilka naslova svetovne prvakinje v zasledovanju, Italijanka Dorothea Wierer je kljub vsem pokritim tarčam končala tekmo na četrtem mestu. Po izhodu z zadnjega streljanja je bila Italijanka teoretično še v položaju, da bi se lahko borila za odličje, a se v smučini ni mogla kosati z Avstrijko in Francozinjo.

Na tekmi slovenskih predstavnic ni bilo, saj se Poloni Klemenčič, Lei Einfalt in debitantki Leni Repinc po nastopu v sprintu žal ni uspelo uvrstiti na tekmo.

ŽENSKE, ZASLEDOVANJE

1. Tiril Eckhoff  NOR30:38,1 (2)
2. Lisa Theresa HauserAVT   +17,3 (1)
3. Anais Chevalier-BouchetFRA   +33,0 (2)