Novi svetovni prvak se je v biatlonu znašel po naključju

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki, smo že dočakali prvo presenečenje prvenstva. Zanj je poskrbel Šved Martin Ponsiluoma, ki se je v petek na prvi posamični tekmi, moškem sprintu, zavihtel na najvišjo stopničko.

Novopečeni 25-letni svetovni prvak je v sprintu presenetil vse in s prestola vrgel Norvežane, ki so jih po izjemno uspešnih nastopih na predhodnjih tekmah letošnje sezone malodane vsi uvrščali na prva mesta.

Martin Ponsiluoma je s popolnim strelskim nastopom in hitrim tekom prišel do uspeha kariere – prve zmage na svetovnih prvenstvih, obenem pa tudi do prve zmage v svetovnem pokalu. V tej seriji sicer že ima drugo in dve tretji mesti s posamičnih tekem.

“Res je bil dober občutek, ko sem prejel medaljo. Takrat sem začenjal dojemati, kaj se je zgodilo,” je povedal biatlonec, ki je prvenstvo na Rudnem polju začel sanjsko – poleg naslova prvaka v sprintu je dva dneva prej osvojil tudi bronasto medaljo v mešani štafeti.

Švedska tako prvič po letu 1958, ko si je posamični naslov svetovnega prvaka priboril Adolf Wiklund, slavi zlato v moški posamični biatlonski tekmi svetovnih prvenstev. Odzivi v švedskih medijih govorijo, za kakšen uspeh gre. Med drugim navdušenja ne skriva legendarna Magdalena Forsberg, ki je za Expressen povedala: “Tako sem vesela. Čestitke Martinu. To zimo je odlično tekel, to ima v sebi, če le pride do svojih strelov. Bilo je povsem mogoče. Ne bom rekla, da sem pričakovala njegovo zmago, a biatlon je šport, kjer je mogoče vse. Mislim, da še nismo zaključili s kolajnami.”

Martin prihaja iz športne družine. Njegov oče Jyrki, rojen na Finskem, je nekdanji smučarski tekač in olimpijec iz leta 1992, ko je na 30-kilometrski tekmi zasedel osmo mesto, po končani tekaški karieri pa ostal v tem športu kot trener. Tako ni presenetljivo, da je tudi sin sledil očetovim športnim sanjam, le da ni šel povsem po njegovih stopinjah.

Mali Martin se je preizkušal tudi v drugih športih – igral je nogomet, floorball, se ukvarjal z judom in tenisom … Vse do leta 2004, ko je mama Elisabeth Goeransson naletela na časopisni oglas, v katerem je oestersundski klub iskal mlade biatlonce. “Elisabeth je videla oglas in odšla sta na preizkus. Tako se je začelo – z oglasom. Bilo je popolno naključje, da se je začel ukvarjati z biatlonom,” je v pogovoru za Stavanger Aftonbladet povedal Jyrki Ponsiluoma.

V naslednjih letih je biatlonska skupnost v Oestersundu rasla, lokalni klub Tullus pa je prerasel v največji biatlonski klub v državi. “V klubu je pridobil veliko dobrih prijateljev, jaz pa sem bil obseden s tekaškim treningom, tako da sem tudi tako verjetno nekoliko vplival nanj,” je o sinu povedal oče.

To je po petkovi veliki zmagi priznal tudi Martin: “Brez njega danes ne bi bil tukaj. Pomeni mi vse.” Večer pred tekmo mu je oče, kot poroča Stavanger Aftonbladet, namenil nekaj koristnih nasvetov: “Rekel sem mu, da mora najti nekaj, o čemer bo razmišljal, tako da mu med streljanjem misli ne bodo preveč begale. Da mora le opraviti svojo nalogo. Ve, da je lahko na stopničkah, ko dobro strelja. Imel je najboljšo tekmo, težko bi naredil še kaj več.”

Solza sreče pa niso prelivali le člani družine Ponsiluoma, temveč tudi Martinov trener Jean-Marc Chabloz. “Zlomil sem se. Stal sem sam v gozdu in jokal. Prav nič manj solza pa ni bilo, ko sem klical Martinovega očeta. To je nemogoče opisati. Videl sem, da je bil pri streljanju povsem v svojem svetu. Hagstroemu (prav tako strelskemu trenerju, op.p.) sem rekel, da je v svojem mehurčku. Včasih se po strelu obrne in me pogleda, tokrat pa je samo odtekel, kar je dobro. Ni nam dovoljeno, da bi stavili na svoje športnike, ampak dejansko sem se šalil o streljanju in rekel, da naj stavijo na Martina, ki je bil v svojem mehurčku. Če bi nanj stavil lepo vsoto denarja, bi bil sedaj bogat,” je v smehu za Sport Bladet dejal Jean-Marc, ki se je švedski reprezentanci pridružil lansko pomlad.