Odločitev OO Pokljuka glede obiskovalcev na prizorišču prestavljena

Pokljuka je 9. septembra 2018 na kongresu Mednarodne biatlonske zveze v Poreču uradno postala gostiteljica IBU svetovnega prvenstva v biatlon 2021. Osnovni cilj pridobitve svetovnega prvenstva je bil postaviti Pokljuko na nove organizacijske in infrastrukturne temelje, na podlagi katerih bo lahko najmanj do leta 2030, v skladu z razvijajočimi se trendi popularnosti biatlona, gostila tekme na najvišjem nivoju. Prav tako je bil cilj promocija Pokljuke, gostiteljev prvenstva Bleda in Bohinja ter Slovenije v mednarodnem prostoru, zaradi česar so bili oblikovani turistični produkti, ki bi na Pokljuko in okolico pripeljali več turistov. Nenazadnje pa med cilje spada tudi popularizacija biatlona kot športa, z željo po odličnih nastopih domačih tekmovalcev.

Delo in priprave na svetovno prvenstvo so potekale nemoteno. V januarju 2020 je bil uspešno izveden test, in sicer tekmovanje za BMW IBU svetovni pokal v biatlonu. Čez poletje so bili opravljeni tudi vsi pomembni infrastrukturni posegi na Rudnem polju (ureditev tekaških prog, gozdnega roba, sanacija akumulacijskega jezera, ureditev ceste in obračališč). V sredini septembra je bil pripravljen elaborat izvedbe prvenstva, ki je predvideval obisk do približno 12.000 obiskovalcev na dan, pripravljene vse infrastrukturne rešitve in izbrani vsi izvajalci. V vsem tem času je bilo veliko pozornosti namenjene tudi promocijskim aktivnostim. Izvedeni sta bili dve zelo uspešni mednarodni promocijski akciji – Biathlon Tour Mobil in Pokljuška hiša na svetovnem prvenstvu v biatlonu v italijanski Anterselvi. Že v oktobru 2019 so bile organizirane tudi delavnice za tour operaterje. Na podlagi teh uspešnih akcij so predvsem tujci izkazali velik interes za obisk in ogled svetovnega prvenstva na Pokljuki, kar se je kazalo po prodanih vstopnicah in rezervacijah namestitev na Bledu, Bohinju in v okolici.

Organizacijski odbor Pokljuka je glede na trenutno zdravstveno situacijo (epidemija novega korona virusa) in razvoj dogodkov v svetu čakal z odločitvijo glede načina izvedbe prvenstva. Prilagojen je bil osnovni načrt, pripravljeni so bili različni scenariji in finančni načrti prireditve. Do prvenstva sta le še dobra dva meseca, zato je organizator danes sporočil, da bo dokončno odločitev sprejel 14. decembra 2020 in si s tem zagotovil dovolj časa za učinkovito pripravo in varno izvedbo prvenstva.

O nadaljnjih odločitvah bo organizator javnost redno obveščal preko množičnih medijev in digitalnih kanalov.