Počitek v zeleni Sloveniji

Slovenci imamo radi svojo zeleno deželo. Tako smo tudi mesta za počitek približali naravi. Vedno več ponudnikov nastanitev je vključenih v mrežo dobitnikov znaka Slovenia Green. S tem zagotavljajo oddih v sozvočju z naravo in lokalnim okoljem, kjer se posamezna nastanitev nahaja. Nekatere nastanitve posebno pozornost namenjajo potrebam športnikov in tistim, ki v Slovenijo pridejo po aktivna doživetja.

Trenutno je v Sloveniji 57 dobitnikov nacionalnega trajnostnega znaka Slovenia Green Accommodation. Med njimi so kampi, turistični resorti, turistične kmetije in hoteli. Butični in zeleni turizem bosta v post-koronavirusnem obdobju zagotovo igrala pomembno vlogo. Slovenija v tem vidi priložnost, zato je trajnostnim usmeritvam dodala še sledenje visokim higienskim in varnostnim standardom v turizmu, kar označuje znak Green & Safe.

Pravi hit so v zadnjih letih tudi v Sloveniji postali t.i. glampingi. Luksuzno šotorjenje je zelo priljubljeno, saj po eni strani ponuja vse udobje hotelske sobe, po drugi pa pristen stik z naravo. V Sloveniji vsako leto pridobivamo nove glamping resorte z edinstvenimi zgodbami, vezanimi na čebelarsko tradicijo, čokolado, zelišča in še kaj. 

Med drugim velja izpostaviti blejski Garden Village, ki je kot prvi prejel šest zvezdic po kriteriju World of glamping. Nad Vipavsko dolino v borovem gozdičku leži gozdna vasica Theodosius, ki je bila s strani Slovenske turistične organizacije nagrajena z nazivom Snovalec 2019 za inovativno idejo. Pozornost svetovnih medijev je pritegnila prva jezerska glamping vas Pikol, tudi zaradi gastronomske ponudbe svoje restavracije, ki se lahko pohvali z Michelinovim krožnikom.

Glampingi so urejeni kot samostojni resorti ter kot deli kampov in znotraj naravnih zdravilišč. Slednjih je v Sloveniji okoli 120, med njimi ima pet kampov 5 zvezdic. V bližini Pokljuke se nahajajo kar trije petzvezdični kampi – Kamp Šobec in River Camping Bled na poti med Bledom in Lescami ter Camping Bled, ki se nahaja tik ob Blejskem jezeru.

Vsi, ki iščejo tako neposreden stik z naravo kot z domačini, bodo na svoj račun prišli na turističnih kmetijah. Tu lahko spoznate kmečka opravila, uživate v pristnih domačih dobrotah in raziskujete podeželje. Aktivnim obiskovalcem, ki Slovenijo obiščejo zaradi pohodništva ali kolesarjenja, so namenjene specializirane pohodniške in kolesarske namestitve. Slovenija ima skupaj 179 planinskih postojank, med njimi tudi koče, kjer je možno prenočiti.

Svoj čar imajo butični hoteli, ki jih je mogoče najti tako v mestnih središčih kot v bližini narave. Nekateri hoteli ponujajo zatočišče pred sodobnimi elektronskimi napravami, t.i. digitalni detox. Eden od takšnih hotelov je denimo Hotel Sunrose 7 ob Bohinjskem jezeru, na Jezerskem pa digitalni odklop ponuja Vila Planinka.