Ponovno oživljeno smučišče Zatrnik že privablja prve smučarje

Nekdaj priljubljeno smučišče Zatrnik je v letošnji zimi po več kot četrt stoletja ponovno oživelo. Po zadnjem sneženju so uredili proge, parkirišča in sankališče. Trenutno že delujejo tri vlečnice za otroke, sankališče, urejenih je tudi 2,3 kilometra smučarsko-tekaških prog. V soboto med 11. in 15. uro se obeta otroški smučarski živžav in brezplačni smučarski tečaj za otroke.

Kot je pojasnil direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar, se bodo celotne oživitve smučišča lotili postopoma. V letošnji sezoni so že zagnali tri nizkovrvne žičnice, primerne za otroke. Ena je primerna za otroke do 5. leta, ki osvajajo prve smučarske korake, druga tistim otrokom, ki že obvladajo vožnjo z vlečnico, tretja pa je namenjena otrokom do 12. leta, ki imajo že nekaj smučarskega znanja.

V nadaljevanju načrtujejo obnovo še štirih vlečnih naprav, primernih za odrasle smučarje. Trenutno še čakajo na pridobitev koncesije s strani Občine Gorje. Računajo, da bi takoj po pridobitvi koncesije začeli s pripravljalnimi deli za obnovo 650 metrov dolge vlečnice Plana 1, ki se nahaja tik ob otroških smučiščih. Če bo šlo vse gladko, v prihodnjem letu načrtujejo tudi obnovo 400 metrov dolge žičnice na začetku Zatrnika.

Največja naložba bo ureditev sedežnice na Hotunjski vrh. Kot pojasnjuje Zalar, je sedežnica sicer dolga (le) 500 metrov, a je vlečna trasa zelo strma in je zato njena ureditev bolj zahtevna. Prav tako za obnovo sedežnice potrebujejo nov državni prostorski načrt. Ob sedežnici bodo uredili štiri proge različnih zahtevnosti. Med njimi bo tudi FIS proga, primerna za smučarska tekmovanja.

Vizija novega lastnika je, da Zatrnik postane gorski center, ki bo aktualen vse dni v letu. Tako med drugim načrtujejo investicije za popestritev poletne sezone – dva ziplina, kolesarsko progo, pustolovsko-adrenalinski park in progo za poletno sankanje. Priložnost vidijo tudi v povezovanju z bližnjima turističnima centroma Bled in Bohinj, predvsem kar zadeva nočitvene zmogljivosti. Trenutno imajo na Zatrniku 50 postelj pri zasebnih ponudnikih.

Smučišče Zatrnik bo dobrodošla popestritev smučarske ponudbe v tem delu Gorenjske. V bližini Pokljuke trenutno obratujejo dva večja gorska smučarska centra, Vogel in Kranjska Gora, ter smučišče Soriška planina.