Pred dvajsetimi leti na Pokljuki največ medalj osvojila Norveška

Pokljuška planota letos drugič, prvič po 20 letih, gosti svetovno prvenstvo s polnim razporedom. Leta 1998 je v okviru svetovnega prvenstva že gostila zasledovalno tekmo, leta 2006 pa svetovno prvenstvo mešanih štafet.

Na prvenstvu leta 2001 je Rusija kot edina država osvojila tri zlata odličja, največ medalj, sedem, pa si je pritekla in pristreljala Norveška, ki bo tudi letos največji izziv vsem tekmecem za prav vse zmage na Pokljuki.

Prvo ime prvenstva leta 2001 med biatlonci je bil Rus Pavel Rostovcev, ki je osvojil dve zlati kolajni, in sicer v sprintu ter zasledovanju, medtem ko je med biatlonkami dve zlati medalji osvojila Švedinja Magdalena Forsberg, ki je bila najboljša na posamični preizkušnji in v tekmi s skupinskim startom. Omeniti velja tudi Norvežanko Liv Grete Skjelbreid Poiree, ki je bila na stopničkah na vseh posamičnih preizkušnjah, v zasledovanju pa je osvojila zlato odličje. V moški štafeti so bili najuspešnejši Francozi, pri ženskah pa Rusinje.

V slovenskem taboru sta za najboljši posamični uvrstitvi na domačem prizorišču poskrbela Andreja Koblar s sedmim mestom na posamični preizkušnji in Tomas Globočnik z osmim mestom v zasledovanju. Obe slovenski štafeti pa sta končali na sedmem mestu. Moško četverico so sestavljali Aleksander Grajf, Janez Ožbolt, Tomas Globočnik in Marko Dolenc, žensko pa Andreja Koblar, Lucija Larisi, Tadeja Brankovič-Likozar in Dijana Ravnikar.

Če pa si od blizu pogledamo dobitnike kolajn, je jasno, da gre za prvenstvo, ki razkriva pomemben list biatlonske zgodovine.

Številni med njimi so se z zlatimi črkami za vselej vpisali med največje. Med Norvežani sta to legendarni Ole Einar Bjoerndalen in Halvard Hanevold, pa Nemec Sven Fischer, Francoz Raphael Poiree, Belorus Vadim Sašurin in Finec Pavo Puurunen.

Tudi med dekleti velja izpostaviti vsaj še Nemki Uschi Disl in Kati Wilhelm, Francozinjo Corinne Niogret, Ukrajinko Oleno Zubrilovo ter Norvežanko Liv Grete Skjelbeid Poiree. Skratka – enciklopedija nekdanjih uspehov biatlona.

Poglejmo najboljše:

– MOŠKI:

– šprint:

1. Pavel Rostovcev (Rus)

2. Rene Cattarinussi (Ita)

3. Halvard Hanevold (Nor)

– zasledovalno:

1. Pavel Rostovcev (Rus)

2. Raphael Poiree (Fra)

3. Sven Fischer (Nem)

– posamezno:

1. Paavo Puurunen (Fin)

2. Vadim Sašurin (Blr)

3. Ilmars Bricis (Lat)

– skupinski štart:

1. Raphael Poiree (Fra)

2. Ole Einar Bjoerndalen (Nor)

3. Sven Fischer (Nem)

– štafeta, 4 x 7,5 km:

1. Francija (Marguet, Defrasne, Robert, Poiree)

2. Belorusija (Ajdarov, Siman, Riženkov, Sašurin)

3. Norveška (Gjelland, Andresen, Hanevold, Bjoerndalen)

– ŽENSKE:

– šprint:

1. Kati Wilhelm (Nem)

2. Liv Grete Skjelbreid-Poiree (Nor)

3. Uschi Disl (Nem)

– zasledovalno:

1. Liv Grete Skjelbreid-Poiree (Nor)

2. Corinne Niogret (Fra)

3. Magdalena Forsberg (Šve)

– posamezno:

1. Magdalena Forsberg (Šve)

2. Liv Grete Skjelbreid-Poiree (Nor)

3. Olena Zubrilova (Ukr)

– skupinski štart:

1. Magdalena Forsberg (Šve)

2. Martina Glagow (Nem)

3. Liv Grete Skjelbreid-Poiree (Nor)

– štafeta, 4 x 7,5 km:

1. Rusija (Pileva, Bogali, Kukleva, Išmuratova)

2. Nemčija (Disl, Apel, Henkel, Wilhelm)

3. Ukrajina (Zubrilova, Petrova, Lemeš, Vodopjanova)