Prvenstvo na Pokljuki pozorno spremljajo tudi na Grenlandiji

Ukaleq Astri Slettemark z Grenlandije na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki sodi daleč od kroga favoritinj. A 19-letnica, ki sanja o naslovu svetovne prvakinje, je s svojim talentom v vzbudila v svoji domovini veliko zanimanje za ta šport in od tam je do nje v zadnjih dveh tednih pripotovalo več sto sporočil v spodbudo.

“Res se mi zdi, da prav vsi prebivalci Grenlandije stojijo za mano,” je zapisala na Instagramu. Na največjem otoku na svetu, kjer biatlonsko svetovno prvenstvo prvič v zgodovini prenašajo po televiziji, sicer živi le okrog 56.000 ljudi, a se vseeno dobro sliši.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je na Pokljuki osvojila 65. mesto na posamični tekmi in 77. mesto v sprintu. Skozi območje, namenjeno za stike z novinarji, je šla kar nekako plaho in z velikim začudenjem. “To je noro,” je nemškemu novinarskemu kolegu iz agencije SID dejala mlada tekmovalka.

“Konkurenca je taka kot na svetovnem pokalu, ampak zanimanje navijačev je mnogo večje,” je povedala športnica, ki je prvič v karieri v svetovnem pokalu nastopila decembra v Hochfilznu.

“Verjetno sem najslabša tekmovalka, ki je deležna take pozornosti,” je še dejala Severnjakinja. Mladinska svetovna prvakinja iz leta 2018, ki živi in trenira na Norveškem, je nastop v Sloveniji vzela predvsem kot učenje in nabiranje izkušenj, piše spletna stran sport.de.

Slettemarkova izhaja iz biatlonske družine, saj se je s tem športom ukvarjal tudi njen oče in leta 2010 v Vancouvru zastopal Dansko na olimpijskih igrah, saj Grenlandija ni članica Mednarodnega olimpijskega komiteja. Z biatlonom pa se je ukvarjala tudi njena mama.

Naslednji cilj mlade športnice je nastop na olimpijskih igrah v Pekingu čez leto dni. Dolgoročnega pa je razkrila nemški televiziji ARD: “Rada bi bila najboljša na svetu. Morda čez 5, 10 ali 15 let.”