Prvi favoritinji Norvežanki

V soboto bodo s posamičnimi preizkušnjami na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 Pokljuka začele tudi biatlonke. Tako kot moški kolegi se bodo tudi one najprej pomerile v najkrajši disciplini, sprintu. Dekleta čaka 7,5 km teka in streljanje po enkrat leže in stoje.

Prvi favoritinji za zmago sta Norvežanki Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Roeiseland. Eckhoffova je dobila zadnje tri sprinte letošnje sezone, enkrat je bila še druga, naslov pa brani njena rojakinja Marte Olsbu Roeiseland. Vodilna biatlonka sezone Roeiselandova je v sprintu letos osvojila enkrat drugo in enkrat tretje mesto. Obe Norvežanki sta bili v sredo tudi del zlate mešane štafete.

Spregledati ne gre niti Švedinje Hanne Öberg, ki je dobila uvodna sprinta sezone v Kontiolahtiju, poleg tega pa je bila tretja iz svetovnega pokala še enkrat druga. Enkrat je v letošnji sezoni v sprintu zmagala Belorusinja Džinara Alimbekava, sicer sedma biatlonka letošnje sezone. Na prvih šestih tekmah letošnje sezone se je na stopničke v sprintu uvrstilo 12 različnih biatlonk. Največ stopničk, osem, so osvojile Norvežanke, sledijo Švedinje s štirimi. V Oberhofu je bila za Avstrijo dvakrat tretja Lisa Theresa Hauser, po ene stopničke pa so osvojile Belorusija, Francija, Italija in Nemčija.

Slovenske barve bodo branile mladinka Lena Repinc, ki bo debitirala na svetovnem prvenstvu, ter Lea Einfalt in Polona Klemenčič. Za Einfaltovo in Klemenčičevo bodo izziv točke svetovnega pokala, Repinčeva pa v prvi vrsti računa na dober nastop in nabiranje izkušenj.

“Vse tri se lahko uvrstijo med dobitnike točk. Tudi Lena je na progi zelo hitra, seveda pa je pokljuška proga zelo težka, na posameznih delih pravim, da je kar za plezalce. Za dekleta bo pomembno, da bodo dobro opravile na strelišču, kar bo ob napovedanem mrazu in vetru težko. Naš primarni cilj pa je, da se uvrstijo vsaj na zasledovanje,” pravi trenerka Andreja Mali.

Lani v Anterselvi je drugo mesto osvojila Američanka Susan Dunklee, ki trenutno zaseda 55. mesto v svetovnem pokalu, tretje pa Čehinja Lucie Charvatova, ki je v svetovnem pokalu štiri mesta za Američanko.

Start ob 14.30.

7,5 km sprint

Datum

Prizorišče

Zmagovalka

Drugouvrščena

Tretjeuvrščena

29. november 2020

Kontiolahti

Hanna Öberg

Marte Olsbu Roeiseland

Karoline Offigstad Knotten

3. december 2020

Kontiolahti

Hanna Öberg

Anais Chevalier

Elvira Öberg

11. december 2020

Hochfilzen

Dzinara Alimbekava

Tiril Eckhoff

Franziska Preuß

18. december 2020

Hochfilzen

Tiril Eckhoff

Ingrid Landmark Tandrevold

Marte Olsbu Roeiseland

8. januar 2021

Oberhof

Tiril Eckhoff

Hanna Öberg

Lisa Theresa Hauser

14. januar 2021

Oberhof

Tiril Eckhoff

Dorothea Wierer

Lisa Theresa Hauser

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Marte Olsbu Roeiseland

Susan Dunklee

Lucie Charvatova