Radovljica – domače mesto Jakova Faka

Radovljica je eno najbolj očarljivih slovenskih srednjeveških mest. S svojo lego je odlično izhodišče za obisk Julijskih Alp in Karavank. V zadnjem obdobju je prepoznana kot pristno sladka Radol’ca, kjer vidno vlogo igrata med in čokolada. Iz Radovljice in njene okolice izhaja kar nekaj znanih imen, med njimi tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki je doma v Lescah.

Najbolj obiskan del Radovljice je urejeno staro mestno jedro. Osrednji del predstavlja Linhartov trg, poimenovan po Radovljičanu Antonu Tomažu Linhartu, prvemu slovenskemu dramatiku. Trg obdajajo hiše iz 16. in 17. stoletja, v katerih so med drugim lectarska delavnica, galerija, Lekarniški in alkimistični muzej ter lončarska delavnica. Med stavbami najbolj izstopa Radovljiška graščina. V njej je Čebelarski muzej, v katerem je zajeta bogata dediščina čebelarstva na tem območju. Pod mestnim jedrom se vije edini ohranjeni obrambni mestni jarek v Sloveniji.

Bogato kulturno dediščino dopolnjuje kovaška Kropa. Umetnost ročnega kovaštva je zaznati na vsakem koraku, dejavnost pa je v Kropi živa še danes. Vas Brezje je poznana po baziliki Marije Pomagaj, ki je osrednje romarsko središče v Sloveniji. Begunje na Gorenjskem so rojstni kraj očeta narodnozabavne glasbe, Slavka Avsenika. Z bratom Vilkom sta ustvarila vrsto uspešnic, med drugim znamenito Golico, ki jo je ob nastopih slovenskih biatloncev moč slišati tudi na Pokljuki.

Radovljica z okolico ponuja številne možnosti za pohodništvo. Najbolj priljubljene pohodniške poti so v Karavankah, od koder se odpirajo nepozabni razgledi na Julijske Alpe in Bled. Skozi kraje na radovljiškem območju vodi ena od etap priljubljene daljinske poti Juliana Trail. Urejene so številne tematske poti, ki pohodnikom približujejo radovljiško naravno in kulturno dediščino. Poleg pohodništva Radovljica ponuja dobre možnosti za kolesarjenje in vodne aktivnosti.

V Radovljici bodo na svoj račun prišli sladokusci. Vsako leto aprila namreč organizirajo največji slovenski Festival čokolade. Gastronomsko podobo mesta pa najbolje odraža novembrski festival Okusi Radol’ce, na katerem sodelujejo priznane radovljiške restavracije in gostilne. Med njimi je tudi Vila Podvin, ena od šestih slovenskih restavracij, ki se lahko pohvali s prestižno Michelinovo zvezdico.

Radovljica je ena od najbolj vzornih slovenskih destinacij, ki sledi trajnostnim smernicam, zato je tudi prejemnica zlatega znaka Slovenia Green.