S Pokljuke v svet skupaj 37 ur televizijskih prenosov

IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki se v torek, 9. februarja, začenja z otvoritveno slovesnostjo na Bledu. Dan pozneje se bodo v smučino pognali najboljši biatlonci in biatlonke na svetu. Prireditelji so vse do zadnjega upali, da bodo lahko na prizorišču tekem gostili vsaj nekaj gledalcev, a so pred nekaj dnevi žal morali priznati premoč negotovim epidemiološkim razmeram.

Zaradi epidemije covida-19 bo tako stadion Triglav na Rudnem polju v času svetovnega prvenstva sameval in bo slika, ki jo bodo s Pokljuke v domove pošiljale televizijske ekipe, še toliko bolj pomembna.

V 13 dneh svetovnega prvenstva je načrtovanih 37 ur mednarodnih prenosov, podprtih z izjemno količino tehnike. Skupaj bo na prizorišču 45 kamer, med njimi devet specialnih. Od teh je ena kamera na vrvi (cablecam), ki so jo televizijci v prenos prvič vključili in testirali v času lanskega svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Uporabljali bodo tudi dve kameri tipa super slow motion, dve kameri tipa ultra slow motion ter štiri kamere na tarčah.

Producent Tom Tomanič je nanizal še nekaj drugih zanimivih podatkov, med drugim v fazi priprave in izvedbe projekta IBU svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki sodeluje približno 150 ljudi.

Pokljuka je svetovno prvenstvo v biatlonu gostila že leta 2001, a s stališča televizijskih prenosov vzporednice ni mogoče potegniti. Kot pravi Tomanič, so se od takrat produkcijski standardi in filozofija televizijskega prenosa tako spremenili, da projekta nikakor nista primerljiva.