Škrat Jurček nova maskota svetovnega prvenstva

Že več kot 20 let na Pokljuki gostimo najboljše biatlonce sveta na mednarodnih tekmovanjih najvišjega nivoja: svetovnih pokalih. Pokljuka leži v osrčju narave in povezavo ter predstavo o sobivanju z njo je že od začetkov simboliziral gams, maskota pokljuških tekmovanj. Ker predstavlja bližajoče se IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji do sedaj, se je organizator, Organizacijski odbor Pokljuka, odločil, da ob tej priložnosti predstavi novo maskoto – pokljuškega škrata. Pokljuški škrat, gamsov prijatelj, je junak zgodbe, ki mladim rodovom prinaša sporočilo o pomenu varovanja narave in gibanju ter ukvarjanju s športom.

Pokljuški škrat Jurček je glavni junak nove, zelo posebne slikanice Zaklad pokljuških škratov. Slikanica Zaklad pokljuških škratov je nastala v pričakovanju izjemnega športnega dogodka, ki ga Pokljuka gosti februarja 2021: že omenjenega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu. Ne le obeti nove športne pravljice, pač pa tudi pravljična pokrajina in bogata naravna in kulturna dediščina Pokljuke so navdihnili zgodbo o pokljuških škratih.

Slikanica je plod dela vrhunskih slovenskih ustvarjalcev, mladinskega pisatelja Žige X. Gombača, in ilustratorja Gorazda Vahna. Zaklad pokljuških škratov je zgodba o tem, kako so škratje s složnostjo premagali urok uničevanja narave. Spodbuja nas k temu, da naravo varujemo in raziskujemo njene skrivnosti, tudi pravljični svet pokljuških škratov, ki so varuhi pokljuškega zaklada in navdušeni telovadci.

»Vsak pravi škrat ali škratica obožuje škratovadbo. Urimo se v teku skozi podzemne rove, delamo počepe in prevale, po vrveh se spuščamo in vzpenjamo skozi jame. Pozimi si nataknemo smučke, tečemo po gozdnih stezicah in se spuščamo po gorskih strminah.«  (odlomek iz slikanice)

Žiga X Gombač, pisatelj: »Pokljuški škratje so prav posebni škratje. So navihani, modri, zaščitniški do narave in zelo zelo navdušeni nad škratovadbo. Vesel sem, da so me spustili v svojo družbo, mi zaupali svojo zgodbo ter dovolili, da jo povem tudi vam.«

Gorazd Vahen, ilustrator: »Lepo je bilo pokukati v skriti svet gorskih škratov. Upam, da bo ta slikanica prispevala k boljšemu razumevanju Pokljuke in njenih skrivnosti.«

Slikanica je plod sodelovanja Športnega centra Triglav Pokljuka in Organizacijskega odbora Pokljuka za IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 ter zavoda Škrateljc. V zavodu Škrateljc ustvarjajo zgodbe, ki povezujejo domišljijske svetove z naravo, kulturo in športom.

Slikanica bo tako na Pokljuko pripeljala novo maskoto – pokljuškega škrata Jurčka, ki bo promoviral odličnost in svetovnost biatlona. In ko bomo februarja stiskali pesti za naše biatlonce, ne pozabite, da zanje navijajo tudi pokljuški škratje. Ko pa vas pot ob prvi priložnosti odpelje na Pokljuko, raziščite njene skrivne kotičke. Kdo ve, morda pa pokljuški škratje še vedno tam gori izvajajo škratovadbo!