Slovaška šampionka razkrila svoje favoritinje za kolajne na Pokljuki

Ljubiteljem biatlona nekdanje slovaške reprezentantke Anastazije Kuzmine ni treba posebej predstavljati. V Rusiji rojena tekmovalka je v karieri osvojila tri naslove olimpijske prvakinje, ob tem pa še tri srebrne medalje z olimpijskih iger. Bila je tudi svetovna prvakinja.

Pred začetkom IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je 36-letnica za slovaški časnik Denník Šport v kolumni razkrila svoje spomine na tekmovalne dni v Sloveniji, pa tudi katere tekmovalke vidi v vlogi favoritinj za naskok na najvišja mesta.

“Prvo svetovno prvenstvo v tem biatlonskem centru, ki je bilo leta 2001, sem spremljala preko televizijskih zaslonov. To je bilo kmalu po tem, ko sem se kot najstnica odločila, da si na hrbet oprtam biatlonsko puško. Tudi sicer imam osebne spomine na Pokljuko, saj sem v tem centru v prekrasnem okolju pod najvišjimi slovenskimi vrhovi pogosto trenirala tako v poletnem kot zimskem obdobju,” se je spominjala Kuzmina.

Kljub temu, da je tu pogosto trenirala, ji na Pokljuki nikoli ni uspelo zmagati: “Nikoli nisem zmagala na Pokljuki. Uspela sem na enajstih drugih svetovnih biatlonskih prizoriščih. Sem se pa na Pokljuki vrnila v karavano po drugem porodniškem dopustu, decembra 2016. Na Pokljuki sem osvojila srebrno in bronasto medaljo v svetovnem pokalu.”

Ob spominih se je sprinterska svetovna prvakinja iz leta 2019 dotaknila tudi največjih favoritk za osvajanje kolajn na letošnjem prvenstvu: “V sezoni pred svetovnim prvenstvom se je krog favoritinj za kolajne hitro izkristaliziral. Med njimi so dobitnice kolajn na svetovnih pokalih. To sta Norvežanki Roeiselandova in Eckhoffova. Na stopničkah vidim tudi Francozinjo Simonovo. Moja nekdanja tekmica, Švedinja Hanna Oeberg je prav tako ena od favoritk. Ne pozabljam niti na Italijanko Wiererjevo, ki je na Pokljuki že zmagala v svetovnem pokalu, in Nemko Herrmannovo.”

Tudi pri moških najbolj stavi na Norvežane, predvsem na brata Boe in Laegreida, pa na Francoza Fillion-Mailleta ter Jacquelina, Rusa Loginova in Nemca Pfeiferja. “Morda uspe tudi domači ljubljenec Jakov Fak, dvakratni svetovni prvak, za katerega bi lahko bilo lepo domače prvenstvo,” je še dodala.