Slovenija ima športno srce

Na svetu ni veliko držav, ki bi imele tako velik delež vrhunskih športnikov, kot ga ima Slovenija. Gostiteljica IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki se lahko pohvali, da po številu olimpijskih medalj na prebivalca sodi v sam svetovni vrh. Fenomen slovenskih športnih uspehov se začne že pri otrocih in splošni telesni dejavnosti med Slovenci. Zgolj dvomilijonski narod ima kar 7000 kategoriziranih športnic in športnikov. Več kot dve tretjini prebivalstva se rekreativno ukvarja s kakšnim športom. Od lani imamo celo svoj državni praznik – dan slovenskega športa.

Slovenija ima vrhunske športnice in športnike v številnih športnih panogah. Slovenski športniki so pod tremi različnimi zastavami doslej osvojili kar 68 medalj na olimpijskih igrah, samo v samostojni Sloveniji 40. Med najtrofejnejšimi športi so gimnastika, alpsko smučanje, smučarski skoki, veslanje in judo.

V zadnjem obdobju izstopajo posamezniki, ki postavljajo nove mejnike tudi v svetovnem merilu. Alpska smučarska kraljica Tina Maze je še vedno rekorderka po zbranem številu točk svetovnega pokala v eni sezoni. Kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar sta z zgodovinskimi slovenskimi zmagami na največjih dirkah postavila Slovenijo na kolesarski Olimp. 

Košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić navdušujeta s svojimi nastopi v ligi NBA, hokejist Anže Kopitar pa je že vrsto let kapetan moštva LA Kings v ligi NHL. Jan Oblak (Atletico Madrid) je med najboljšimi nogometnimi vratarji na svetu. Športna plezalka Janja Garnbret je prva v zgodovini tega športa, ki ji je uspelo osvojiti tri naslove svetovne prvakinje na enem prvenstvu. Smučarski skakalec Peter Prevc pa je tretji najuspešnejši skakalec v zadnjem desetletju.

Imen športnic in športnikov, ki so posegali po medaljah na največjih tekmovanjih in dosegali rekordne dosežke, je še mnogo več. Tudi v ekipnih športnih Slovenija opozarja nase. Med drugim se lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov v košarki (2017) ter dvema naslovoma evropskih podprvakov v odbojki, ima tudi eno najboljših ekip v rokometu. Na velika tekmovanja se je uspelo prebiti tudi slovenskih nogometašem in hokejistom, celo vaterpolistom.

Tudi v biatlonu je Slovenija dosegla nekaj vidnih uspehov. Za največja dosežka sta poskrbela Jakov Fak s srebrom na zadnjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu na individualni preizkušnji ter Teja Gregorin, ki je na igrah v Sočiju osvojila bron v zasledovanju. Na tekmah svetovnega pokala so se v preteklosti na zmagovalni oder uvrščali še Andreja Grašič, Tadeja Brankovič, Janez Marič, Tomas Globočnik, Matjaž Poklukar in Marko Dolenc.

Razlogov, zakaj je Slovenija tak fenomen v športu, je veliko. Kot v svojem razmišljanju med drugim ugotavlja nekdanji slovenski športni novinar Igor E. Bergant, že sama lega in raznolikost Slovenije nudita številne možnosti za aktivnosti na prostem. Slovenija ima dobro razvito športno infrastrukturo. Čeprav večina aktivnosti ni brezplačnih, so pogosto subvencionirane s strani lokalnih skupnostih. Delo v številnih lokalnih športnih klubih temelji na prostovoljni bazi.

Slovenci slovimo kot marljiv narod, željan dokazovanja. Morda nam manjka še nekaj dodatne samozavesti, ki bi lahko prinesla še več uspehov.