Slovenija – prvovrstna gostiteljica športnih dogodkov v “mehurčkih”

Slovenija se je pri organizaciji športnih dogodkov po tako imenovanem sistemu “mehurčkov” v zadnjem letu že večkrat izkazala kot odlična gostiteljica. Z zagotavljanjem optimalnih pogojev tako za izvedbo tekmovanj kot bivanje športnikov in spremljevalnih ekip ter ob upoštevanju poostrenih varnostnih in higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so slovenski organizatorji uspešno izpeljali mednarodna tekmovanja v košarki, smučarskih skokih in alpskem smučanju.

Novembra lani je Ljubljana v “mehurčku” gostila košarkarski turnir v okviru kvalifikacij za EuroBasket 2022, na katerem je slovenska reprezentanca dosegla dve zmagi. Ob odsotnosti največjih slovenskih košarkarskih zvezdnikov iz lige NBA, Luke Dončića in Gorana Dragića, tako slovenski košarkarji ostajajo v igri za evropsko prvenstvo leta 2022, kjer bodo  branili zlato medaljo s prvenstva leta 2017.  

Še en velik uspeh v smislu organizacije športnih prireditev v “mehurčku” je bil dosežen z decembrskim gostovanjem svetovnega prvenstva FIS v smučarskih poletih v Planici. V obeh primerih je organizatorjem uspelo zagotoviti učinkovit protiepidemični mehurček, kjer sta bila zdravje in varnost sodelujočih športnikov in njihovih ekip prednostna naloga.

V podobnih pogojih in ob poostrenih ukrepih so minile tudi kvalifikacije za evropsko košarkarsko prvenstvo za ženske ter tekme za svetovni pokal smučarskih skakalk v Ljubnem ob Savinji.

Ob strogem upoštevanju varnostih protokolov in prvič brez gledalcev na prizorišču so organizatorji januarja letos izpeljali tudi 57. svetovni pokal Audi FIS za Zlato lisico. Zaradi pomanjkanja snega je bilo tekmovanje alpskih smučark iz Maribora ponovno preseljeno v Kranjsko Goro.

Dobre izkušnje iz organizacije preteklih tekmovanj se prenašajo tudi na prihajajoča tekmovanja v Sloveniji. Med njimi je tudi IBU svetovno prvenstvo v biatlonu Pokljuka 2021. Potekalo bo pod posebnimi pogoji in v skladu z veljavnimi ukrepi ob epidemiji covida-19. Slovenski organizatorji si bodo prizadevali, da bo eden največjih zimskih športnih dogodkov pri nas tekel gladko. Ukrepi ne bodo veliko drugačni od tistih v drugih športih. Strogo se bodo upoštevali predpisi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ekipe bodo ločene, tekmovalci pa bodo imeli na voljo individualno nastanitev, prehrano in prevoz.

Prireditelji so se morali zaradi epidemije odpovedati obiskovalcem na Rudnem polju, vendar povsem brez navijačev biatlonsko prvenstvo vendarle ne bo. Podobno kot na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici bo možno navijati virtualno preko Zooma.