Slovenska vojska nepogrešljiva pri izvedbi svetovnega prvenstva

Organizatorjem IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki so v veliko pomoč pripadniki Slovenske vojske. Zagotavljajo pomembno kadrovsko in materialno podporo dogodku, med tekmami prevzamejo vlogo sodnikov na strelišču, pripravljeni so vskočiti na pomoč tudi kot reševalci.

“Dnevno je na prizorišču tekem približno 80 vojakov iz različnih enot Slovenske vojske,” nam je zaupal Primož Savinšek, ki v vlogi poveljnika polka skrbi, da delo vojakov na Pokljuki poteka gladko. To so ljudje, ki so vključeni tako v delo na biatlonskem stadionu kot tudi v medicinsko pomoč, prevoze, pripravo hrane, varovanje, čiščenje in podobno.

V času svetovnega prvenstva Slovenska vojska nudi podporo na radijskih zvezah, organizatorjem je v uporabo ponudila tudi nastanitve v vojašnici na Pokljuki. Vojaška vozila se uporablja za prevoze, stroje, kot sta teptalec snega in snežne sani, pa za pripravo prog. “V pripravljenosti je tudi helikopterska enota na Brniku,” je še povedal Savinšek.

Brez vojakov ni minila niti otvoritvena slovesnost svetovnega prvenstva v biatlonu 8. februarja na Bledu, ko so gardisti z dvigom slovenske zastave dali slovesnosti dogodka dodaten pečat.

Biatlon je bil še pred štirimi desetletji tipičen vojaški šport, zato ni nič čudnega, da ima sodelovanje vojakov pri pripravi biatlonskih tekmovanj bogato tradicijo. Na Pokljuki vojaki pomagajo že od prve organizacije tekmovanj na najvišji ravni – svetovnega pokala v sezoni 1992/93.