Slovenske zdrave vode za svež dotok energije

IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki je za nami. Prihaja čas za analize, spomine in ponovno nabiranje svežih moči. Slovenija je s svojimi naravnimi zdravilišči zagotovo prava izbira tako za regeneracijo kot rehabilitacijo po poškodbah. Večina programov v termah temelji na zdravilnih termalnih in mineralnih vodah. Nekateri termalni vrelci imajo zelo specifično kemijsko strukturo, kakršne ne boste našli nikjer drugje.

Slovenija je dežela zdravih voda. Ima 13 verificiranih naravnih zdravilišč ter še vrsto termalnih centrov, kjer skrbijo za zdravje in dobro počutje svojih gostov. Največ zdravilišč in term se nahaja v panonskem delu Slovenije, nekaj pa jih najdemo tudi ob obali in v alpskem svetu. Slovenska zdravilišča odlikujejo sodobno opremljeni zdravstveni centri, kjer delujejo vrhunski specialisti in strokovnjaki na različnih zdravstvenih in preventivnih področjih. V pomoč so tudi naravni zdravilni faktorji, ki jih v Sloveniji ne manjka.

Dokazane pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje imajo mineralni in termalni vrelci. Med najbolj izjemne minerale vode sodi Donat Mg iz Rogaške Slatine, ki slovi po visoki vsebnosti magnezija. Mineralna voda iz Radencev se lahko pohvali z enim najvišjih deležev ogljikovega dioksida v Evropi. Pomurje je eno z naravnimi mineralnimi in termalnimi vrelci najbolj bogatih območij. Tam iz zemeljskih globin na dan vre črna termo-mineralna voda. Moč zdravilnih voda uporabljajo pri različnih terapijah, pri regeneraciji in v programih za dobro počutje.

V Sloveniji je na voljo vrsta zanimivih wellness programov, ki temeljijo tako na starodavnih tradicijah kot domačem znanju in lokalnih sestavinah. Tako se je med drugim možno razvajati z medom, soljo, pivovskimi in vinskimi surovinami ter ledeniško vodo. Na poti k zdravju in dobremu počutju pomagajo lokalna zelišča, kot so zelišča in šota iz pohorskih močvirij in gozdov ter zelišča s prekmurskih travnikov.

Poleg iskanja poti do zdravja in dobrega počutja je v slovenskih termah in zdraviliščih doma tudi zabava. V večini zdravilišč imajo zunanje in notranje vodne parke in sodobne bazenske komplekse, kjer je mogoče plavati v vseh letnih časih in kjer svoje užitke najdejo vse generacije. V okolici term so na voljo različne rekreacijske površine ter pohodniške in kolesarske poti.

Nekatere terme so še posebej privlačne za priprave vrhunskih športnikov. Med najbolj priljubljenimi so Terme Zreče, ki so povezane s športnim centrom na Rogli, slovenske reprezentance pa se pogosto odločijo tudi za Thermano Laško in Terme Čatež.