Sturla Holm Laegreid na Pokljuki še četrtič zlat

Za konec IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki smo spremljali še moško tekmo s skupinskim startom. Naslov prvaka si je priboril Norvežan Sturla Holm Laegreid, za njim pa sta se zvrstila njegov reprezentančni kolega Johannes Dale in Francoz Quentin Fillon Maillet. Jakov Fak je zasedel peto mesto, Miha Dovžan pa je bil 18.

Moška tekma s skupinskim startom je že v prvem streljanju prinesla presenečenja, saj je prvi favorit in branilec naslova svetovnega prvaka, Norvežan Johannes Thingnes Boe zgrešil kar dvakrat, zaradi česar je moral odteči dva kazenska kroga in s strelišča odšel kot 27., s 44 sekundami zaostanka, ter v izjemno močni konkurenci ostal brez možnosti ubranitve zlate kolajne.

Sta se pa izkazala njegova mlajša reprezentančna kolega Sturla Holm Laegreid in Johannes Dale. Laegreid je bil vodilni praktično od začetka tekme, z le enim kazenskim krogom in hitrim tekom pa si je priboril zanesljivo zmago – še drugo posamično na tem prvenstvu, po tem ko je zmagal v individualni tekmi. Sicer je biatlonec, ki je včeraj praznoval 24. rojstni dan, na Rudnem polju osvojil štiri zlate kolajne.

“Bila je neverjetna tekma. Načrtoval sem, da ne bom porabil preveč energije v prvem krogu in da bom res osredotočen pri streljanju. Opravil sem v skladu z načrtom, prav tako pa privarčeval nekaj energije za zadnji krog. Izjemno sem zadovoljen,” je po še enem velikem uspehu povedal Laegreid.

Z desetimi sekundami zaostanka je do srebra prišel še en Norvežan, in sicer Johannes Dale. Vrstnik Laegreida, pa tudi njegov sosed, je moral dvakrat v kazenski krog, a je bil izjemno močan v teku, kar mu je tudi prineslo kolajno. Po odhodu s strelišča namreč ni bil na mestih, ki bi prinašale kolajne, a je v teku do cilja nadomestil zaostanek sedemnajstih sekund in tako kot v individualni tekmi prišel do zmagovalnega odra.

Bron si je prav tako z odličnim tekom priboril Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je bil lani v Ansterselvi drugi.

Odlično je tekmo začel Jakob Fak, ki je v tej disciplini leta 2015 na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju postal svetovni prvak. Najboljši slovenski biatlonec je bil v obeh streljanjih leže zelo natančen. Po prvem streljanju je bil tretji, po drugem pa je strelišče zapustil kot prvi, skoraj poravnan z Norvežanom Sturlo Holmom Laegreidom. Fak je nadaljeval z izjemnim nastopom in tekel skupaj z Laegreidom. Tudi v prvem streljanju stoje je zadel petkrat in s strelišča odšel z le dvema sekundama in pol zaostanka za Norvežanom. V zadnjem strelskem nastopu pa je šel zadnji strel mimo in Fak je moral v kazenski krog, a prav tako tudi najbližji zasledovalec Avstrijec Simon Eder.

Kazalo je, da bo Fak osvojil kolajno, vendar je na koncu odločal tekaški nastop, kjer pa so našemu najboljšemu predstavniku pošle moči in je v cilj prišel kot peti, saj so ga prav ob koncu tekme prehiteli Norvežan Dale, Francoz Fillion Maillet ter Avstrijec Eder.

“Do polovice zadnjega kroga je bilo vse super, nato je sledila odpoved vseh sistemov, raje bi videl, da bi bilo svetovno prvenstvo okronano s kolajno. Želel sem si to, trpel za to, a štirje so bili boljši od mene in to je to,” je tudi z nekaj grenkega priokusa po tekmi povedal Fak.

Po drugi strani vidi tudi dobro plat: “Če vse naredim optimalno, vidim, kje sem. Tega se zavedam tudi, ko ne gre, in danes je to izgledalo precej bolje. Tudi zame je bila tekma zelo zanimiva, pristop je bil drug. Na žalost je zadnji strel padel na rob. Streljal sem v ritmu in taka napaka se zgodi,” je še dejal Fak.

Prvič v karieri je na svetovnem prvenstvu v tekmi s skupinskim startom nastopil Miha Dovžan. Sedemindvajsetletni Gorenjec je zasedel končno 18. mesto, le mesto slabše od sicer svojega najboljšega rezultata kariere. Dovžan je v prvo enkrat zgrešil in moral v kazenski krog, v drugo pa je leže pokril vse tarče in pridobil precej mest. Natančen je bil tudi v tretje, v zadnjem strelskem nastopu pa je znova zgrešil in s skupaj dvema kazenskima krogoma v cilj prišel kot 18., z dvema minutama in enajstimi sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Po tekmi je bil kar zadovoljen: “Če potegnem črto, je bilo kar dobro. Tudi drugi so grešili, tako da sem tudi z dvema zgrešenima streloma lahko kar zadovoljen.” Spomnil je na prvo streljanje stoje, “kjer sem res rafalno postreljal”. Drugi z dvema zgrešenima streloma so se uvrstili za njim, čeprav so tekaško na podobni ravni. “To je kar poseben občutek. Tukaj se gre res na polno od starta do cilja in jih je treba tekaško držati, tiste s približno mojim rangom. Računal sem, da bi bil s 15. mestom zelo zadovoljen, tako da sem zadovoljen tudi z 18.,” je še dejal Dovžan.

MOŠKI, 15 KM SKUPINSKI START

1. Sturla Holm LaegreidNOR36:27,2 (1)
2. Johannes DaleNOR   +10,2 (2)
3. Quentin Fillon MailletFRA   +12,8 (2)