Sturla Holm Laegreid svetovni prvak na individualni tekmi

Sreda je na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki prinesla najdaljšo moško preizkušnjo – individualno tekmo na 20 kilometrov. Naslov svetovnega prvaka si je priboril Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki je že pred začetkom veljal za enega glavnih favoritov v tej disciplini. Srebro je pripadlo olimpijskemu prvaku, Nemcu Arndu Peifferju, bron pa Norvežanu Johannesu Daleju.

Na Rudnem polju smo spremljali izjemno napeto individualno moško tekmo, kjer je v močni konkurenci slavil 23-letni Norvežan Sturla Holm Laegreid. Izkazal se je z izjemnim in hitrim streljanjem, saj je bil eden redkih, ki je zadel vseh 20 tarč. Z zadnjega streljanja je odšel z dobrimi 39 sekundami prednosti pred Peifferjem, ki je bil danes prav tako popoln na strelišču. Do cilja je v teku Norvežan sicer izgubil nekaj prednosti pred Nemcem, a je še vedno zadoščala, da je tekmo končal s slabimi 17 sekundami naskoka.

Za Laegreida, ki bo v soboto praznoval 24. rojstni dan, je to druga zlata kolajna na svetovnem prvenstvu na Pokljuki, saj je bil najboljši že z mešano štafeto, in tudi druga v dosedanji karieri. Letos je bil odličen tudi v svetovnem pokalu. V individualni tekmi se je veselil zmage v Kontiolahtiju, v Anterselvi pa je bil drugi. Ob tem je v letošnji seriji svetovnih pokalov dosegel še tri zmage v sprintu oziroma zasledovanju, v omenjenih disciplinah pa je bil še po enkrat drugi in tretji.

“Težko verjamem. To je nekaj, o čemer sanjaš vse življenje. Čeprav sem imel dobro sezono, nisem pričakoval, da bom postal svetovni prvak. Občutek je neverjeten. Skušal sem ostati osredotočen in izpeljati pet dobrih strelov. Ko sem slišal, da imam prednost, sem bil zelo vesel, ampak tudi utrujen. V zadnjem delu sem se res boril,” je takoj po tekmi povedal novi prvak.

Sturla Holm Laegreid je postal prvi Norvežan po desetih letih z naslovom svetovnega prvaka v individualni preizkušnji. Nazadnje je to uspelo Tarjeiju Boeju, v vmesnih letih pa so se na najvišji stopnički zvrstili štirikrat Francoz Martin Fourcade, po enkrat pa Jakov Fak, Američan Lower Bailey in Nemec Arnd Peiffer.

Svetovni prvak v tej disciplini iz leta 2019 Peiffer je z drugim mestom priboril prvo kolajno za nemško reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Sloveniji. Dobitnik treh olimpijskih kolajn in 16 kolajn s svetovnih prvenstev je bil tako kot Laegreid na strelišču nezgrešljiv.

Bronasto kolajno si je pristreljal in pritekel Norvežan Johannes Dale, ki je zgrešil en strel, v cilju pa za rojakom zaostal za 40,9 sekunde. Še en mladi Norvežan, od katerega v prihodnosti pričakujejo veliko, je tako kot njegov reprezentančni kolega prišel do druge kolajne s svetovnih prvenstev v karieri. Triindvajsetletnik je lani osvojil srebro s štafeto.

Kar nekaj tekmovalcev iz kroga favoritov je imelo velike težave na strelišču, tako da so jim sanje o vrhunski uvrstitvi kaj kmalu splavale po vodi. Johannes Thingnes Boe je zgrešil dve tarči in bil peti, njegov brat Tarjei, sicer prvak v tej disciplini iz leta 2011 je bil s kar šestimi minutami kazni šele 70., Šved Sebastian Samuelsson je bil 25., Rus Loginov je bil 31.

Nastopili so tudi štirje Slovenci. Jakov Fak, ki je v tej disciplini med drugim osvojil tako srebrno olimpijsko kolajno v Pyeongchangu kot naslov svetovnega prvaka leta 2012, je bil v igri za kolajno vse do zadnjega strelskega nastopa, kjer pa stoje zgrešil dvakrat. Sicer je bil na strelišču tokrat nenatančen skupno trikrat. To je v končni razvrstitvi zadostovalo za 21. rezultat tekme.

Le dve mesti za Fakom, kot 23., je tokrat tekmo končal Miha Dovžan, ki je zaradi dveh zgrešenih strelov dobil dve minuti pribitka. A z uvrstitvijo je lahko zadovoljen, saj se je uspel približati uvrstitvi na nedeljsko tekmo s skupinskim startom. Rok Tršan je bil na koncu 42., na strelišču je bil dvakrat nenatančen, v cilju pa je za zmagovalcem zaostal za dobrih pet minut. Z nastopom je lahko zadovoljen mladi Alex Cisar, ki je zasedel 48. mesto. Prvi strelski nastop se mu je malo zalomil, saj je leže dvakrat zgrešil, a je vtis popravil v vseh nadaljnjih streljanjih, kjer je pokril vseh preostalih 15 tarč.

MOŠKI, 20 KM POSAMIČNO

1. Sturla Holm Laegreid NOR49:27,6 (0)
2. Arnd PfeifferNEM   +16,9 (0)
3. Johannes DaleNOR   +40,9 (1)