Švedsko presenečenje v sprintu

IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 Pokljuka je postreglo s prvim presenečenjem. Nepremagljivo norveško vrsto je na prvi posamični tekmi, moškem 10-kilometrskem sprintu, ugnal Šved Martin Ponsiluoma, ki na novih pokljuških progah ni pokazal le izjemnega teka, pač pa je bil tudi 100-odstoten na strelišču. Za 25-letnega Šveda je to prva zmaga v karieri, ki ji je dodal še zlato kolajno na svetovnem prvenstvu.

“Enkratno. Šele zdaj se počasi začenjam zavedati uspeha. Bilo pa  je težko. Vedel sem, da je za mano še veliko tekmovalcev, zato sem se zelo trudil na progi. Ko sem okrog vratu prejel kolajno, je bilo nato enkratno,” je po tekmi povedal zmagovalec.

Francozi so bili tisti, ki so z zmagovalnega odra izrinili Norvežane. Simon Desthieux si je s strelsko ničlo priboril srebro in še vedno čaka na prvo zmago v karieri. Rojaka Emiliena Jacquelina, aktualnega svetovnega prvaka v zasledovanju iz Anterselve 2020, ta si je pristreljal en kazenski krog, je ugnal za dobro sekundo. Jacquelin je bil nenatančen že v ležečem položaju.

Nato so sledili Norvežani. Johannes Dale je bil z enim kazenskim krogom četrti. Vnovič pa je svojo moč potrdil vodilni biatlonec sezone Johannes Thingnes Boe, ki je moral v kazenski krog dvakrat in je zasedel peto mesto. Med deseterico sta se uvrstila tudi Sturla Holm Laegreid in Tarjei Boe.

Na šesto mesto se je uvrstil Francoz Quentin Fillon Maillet, na osmo pa Šved Sebastian Samuelsson, kar obeta odlično zasledovanje ter troboj Švedske, Francije in Norveške.

Najboljši Slovenec je bil Miha Dovžan iz bližnjih Gorij na 25. mestu, ki je po zaslugi odličnega strelskega nastopa prišel do druge najboljše uvrstitve v karieri.

“Jaz sem zadovoljen. Sploh s streljanjem, ker mi je končno uspelo zadeti vse strele. Že včeraj na treningu sem bil stoodstotno uspešen in to sem moral samo prenesti naprej. Proga je vrhunsko pripravljena, razmere za streljanje so res dobre. Imel sem sicer nekaj težav pri streljanju stoje, kjer so se mi zopet zatresle noge, ampak mi je na srečo uspelo zadeti zadnja dva strela, kar mi prejšnji mesec v Anterselvi ni,” je svoj nastop komentiral Dovžan.

Z zaostankom 1:14 minute ima Dovžan tudi zelo solidno izhodišče za zasledovanje. “Sam se že veselim nedeljske tekme, kjer verjamem, da bom imel dobro izhodišče za še boljši rezultat,” je dejal. 

Do novih točk v svetovnem pokalu je prišel tudi Jakov Fak, ki pa je moral po vsakem strelskem postanku po enkrat v kazenski krog, česar ni uspel nadomestiti v smučini in z zaostankom 1:37 minute je bil 35.

Obakrat sem zgrešil drugi strel. Enostavno sem še bolj jezen, ker nisem imel nobenih težav glede mraza, prstov. Še bolj mi je žal, ker se sprint navezuje tudi na zasledovalno tekmo in imaš potem avtomatično precej slabše izhodišče. Ampak zdaj je, kar je, in tega ne morem spremeniti. Glede teka se mi je pa tudi zdelo, da ne glede na željo, da bi bil hitrejši, zaradi česar sem spreminjal frekvenco, ni šlo. Bilo je precej slabše kot na mešani štafeti. Ne vem, kaj naj rečem. Vse sem dal od sebe na tej progi, do zadnjega metra, a sem bil prepočasen,” je bil Fak razočaran po tekmi.

 Roku Tršanu na 51. mestu do točk ni pomagala niti strelska ničla, saj sta bili dobri dve minuti zaostanka v teku preveč. Klemen Bauer pa po preboleli okužbi z novim koronavirusom očitno ni v povsem zadovoljivi tekaški formi, da bi se lahko kosal z najboljšimi. Z eno strelsko napako je zaostal še štiri sekunde za Tršanom in bil 54.

MOŠKI, SPRINT (10 km)

1. Martin PonsiluomaŠVE24:41,1 (0)
2. Simon DesthieuxFRA   + 11,2 (0)
3. Emilien JacquelinFRA   + 12,9 (1)