ŠKRAT JURČEK JE URADNA MASKOTA SVETOVNEGA PRVENSTVA

»In povem ti,« nadaljuje Jurček, »ko se škratje v tem izurijo, se posvetijo kakšni posebni veščini, ki so jo na svet prinesli njihovi predniki. Nekateri so spretni izdelovalci orodja, drugi odlični kuharji in mojstrske šivilje, spet tretji pevci in slikarji. Včasih škratje razvijejo veščine s posebnimi močmi. Nekateri znajo priklicati veter in slabo vreme, jaz pa se znam pogovarjati z živalmi.«

škrat Jurček

Pokljuka leži v osrčju narave in predstavo o sobivanju z njo je že od začetkov biatlonskih tekmovanj simboliziral gams, dolgoletna maskota pokljuških tekmovanj. Ker predstavlja bližajoče se IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji do sedaj ob tej priložnosti predstavljamo novo maskoto – pokljuškega škrata. Pokljuški škrat, gamsov prijatelj, je junak zgodbe, ki mladim rodovom prinaša sporočilo o pomenu varovanja narave in gibanju ter ukvarjanju s športom.

Pokljuški škrat Jurček je glavni junak nove, zelo posebne slikanice Zaklad pokljuških škratov. Slikanica Zaklad pokljuških škratov je nastala v pričakovanju izjemnega športnega dogodka, ki ga Pokljuka gosti februarja 2021: IBU svetovnega prvenstva v biatlonu. Ne le obeti nove športne pravljice, pač pa tudi pravljična pokrajina in bogata naravna in kulturna dediščina Pokljuke so navdihnili zgodbo o pokljuških škratih.

Slikanica je plod dela vrhunskih slovenskih ustvarjalcev, mladinskega pisatelja Žige X. Gombača, in ilustratorja Gorazda Vahna. Zaklad pokljuških škratov je zgodba o tem, kako so škratje s složnostjo premagali urok uničevanja narave. Spodbuja nas k temu, da naravo varujemo in raziskujemo njene skrivnosti, tudi pravljični svet pokljuških škratov, ki so varuhi pokljuškega zaklada in navdušeni telovadci.

Slikanica bo tako na Pokljuko pripeljala novo maskoto – pokljuškega škrata Jurčka, ki bo promoviral odličnost in svetovnost biatlona. In ko bomo februarja stiskali pesti za naše biatlonce, ne pozabite, da zanje navijajo tudi pokljuški škratje. Ko pa vas pot ob prvi priložnosti odpelje na Pokljuko, raziščite njene skrivne kotičke. Kdo ve, morda pa pokljuški škratje še vedno tam gori izvajajo škratovadbo! 

Slikanica je plod sodelovanja Športnega centra Triglav Pokljuka in Organizacijskega odbora Pokljuka za IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 ter zavoda Škrateljc. V zavodu Škrateljc ustvarjajo zgodbe, ki povezujejo domišljijske svetove z naravo, kulturo in športom.

Prvi naročniki s kodo “POKLJUKA2021” dobite posebno darilo, navijaški trak “sLOVEnia FOR BIATHLON”.