Svetovno prvenstvo na Pokljuki v harmoniji z naravo

Eden glavnih adutov Slovenije je njena slikovita in raznolika narava. Verjetno je le malo držav na svetu, ki bi na tako majhnem območju zaščitile takšno raznolikost flore in favne. Bližina narave omogoča visoko kakovost življenja in takojšen umik v zeleno zavetje gozdov in čistih voda. Celo v mestih je potrebnih le nekaj korakov od urbanih središč do narave.

Skoraj dve tretjini slovenskega ozemlja prekrivajo gozdovi, kar Slovenijo uvršča na tretje mesto najbolj gozdnatih evropskih držav. Kar 13 % Slovenije pa predstavljajo zaščitena območja narave. Največji del pripada Triglavskemu narodnemu parku, ki letos praznuje 40 let od ustanovitve.

Edini nacionalni park v Sloveniji je ime dobil po 2864 metrov visokem Triglavu, najvišji gori v Sloveniji, ki ima za Slovence tudi velik simbolen pomen. Je prvo biosferno območje, ki se je znašlo tudi v Unescovi mreži v okviru projekta Človek in biosfera (MAB). Triglavski narodni park je dom več kot 7000 živalskim in 1600 rastlinskim vrstam. V pokljuških gozdovih se med drugim pojavljata rjavi medved in volk. Na območju Triglavskega narodnega parka je tudi prizorišče letošnjega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu, planota Pokljuka.

Park v celoti leži v Julijskih Alpah, ki so najvišja slovenska gorska veriga. Svet ob vznožju mogočnih gora ponuja raznovrstna presenečenja naravne in kulturne dediščine – ikonično podobo Bleda z ledeniškim jezerom in edinim naravnim otokom v Sloveniji, divjo lepoto Bohinja z največjim slovenskim stalnim jezerom in slikovito dolino Soče, ene najlepših alpskih rek, ki slovi po svoji izraziti smaragdni barvi. Poleg narave čar območju Julijskih Alp dajejo očarljive alpske vasi in mesta. Med njimi velja izpostaviti Radovljico z enim najlepših srednjeveških mestnih jeder v Sloveniji, ki slovi tudi po čebelarski tradiciji in čokoladi.

Alpska pokrajina ponuja raznovrstna aktivna doživetja v naravi. Preko Julijskih Alp vodijo številne daljinske pohodniške poti, večina je del mednarodnih daljinskih poti. Divje alpske reke so odličen poligon za adrenalinske vodne aktivnosti. Pozimi se pokrajina Julijskih Alp spremeni v pravo zimsko pravljico, ki jo je vredno raziskati na smučeh, z zimskimi čevlji ali krpljami. Pokljuka je s skupaj več kot 30 kilometri urejenih prog pravi raj za tek na smučeh.

Čistost narave Julijskih Alp se kaže tudi v značilnih okusih. Z bohinjskih planin prihaja najboljše mleko, iz katerega izdelujejo prepoznavne bohinjske sire. Bohinjsko jezero in njegovi pritoki so dom avtohtone jezerske postrvi.